Veteran utropad till segrare i Montenegro

Senaste nyheterna om Nato

Veteran utropad till segrare i Montenegro Senaste nytt om Nato

Veteran utropad till segrare i Montenegro - Den tidigare premiärministern Milo Djukanovics parti har utropat seger för sin kandidat i söndagens presidentval i Montenegro. Djukanovics gick till val på att föra landet närmre ett medlemskap i EU, medan flera av hans utmanare har velat se en närmare relation med Ryssland.

Enligt en prognos på söndagskvällen har den tidigare premiärministern Milo Djukanovic vunnit presidentvalet med nära 53,7 procent av rösterna, rapporterar Reuters.

Senare slog Milos Nikolic - ledare för socialdemokratiska partiet DPS som också Djukanovic tillhör - fast inför journalister i partihögkvarteret att presidentvalet har avgjorts i första omgången.

- Djukanovic är den nye presidenten i Montenegro. Det kommer inte att bli någon andra omgång, säger Nikolic.

Totalt sju kandidater ställde upp i presidentvalet och Djukanovics största konkurrent var pro-ryska Mladen Bojanic, som även har haft stöd från flera mindre oppositionspartier. Presidentposten i det lilla landet har traditionellt en ceremoniell funktion, men Djukanovic väntas ta en mer aktiv roll som president om han vinner valet.

56-åringen Djukanovic har varit en kraft i montenegrinsk politik sedan 1990-talet. Han har i sex olika omgångar tjänat som landets premiärminister, en post han i oktober 2016 lämnade över till partikamraten och nuvarande premiärminister Dusko Markovic.

Om Djukanovic verkligen vinner valet har han lovat att fortsätta föra Montenegro närmare EU. Landet blev medlem i försvarsalliansen Nato under 2017.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Men valkampanjen har också handlat mycket om landets stora problem med organiserad brottslighet, fattigdom och arbetslöshet. Ett 20-tal personer har mördats av organiserade kriminella bara de senaste två åren och arbetslösheten i landet med 620 000 invånare ligger på över 20 procent.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-04-15 22:24

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Menscertifiering
 4. Demonstration NATO organisationer
 5. Magnitskij-affären
 6. Militärövning gotland2017
 7. Angela merkel och trump nato
 8. Militärövning gotland2017
 9. Utredning om förutsättningarna för fördjupat försvarssamarbete
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+