Vi måste bli medlem i Nato så fort som möjligt

Senaste nyheterna om Nato

Vi måste bli medlem i Nato så fort som möjligt - Margot Wallström vill minska spänningarna i Östersjöregionen med hjälp av dialog. Det är inte någon lösning på hotet från Ryssland, skriver centerpartisterna Kerstin Lundgren och Daniel Bäckström, utrikespolitisk respektive försvarspolitisk talesperson.

Utrikesminister Margot Wallström lyfte på SvD Brännpunkt 28 december fram de fem regionala samarbeten som hon kommer leda under 2018. De omfattar bl a Norden, Baltikum och Ryssland. Väl medveten om att Sverige som ordförandeland bara delvis kan påverka dagordningen läste vi ändå med nyfikenhet agendan.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Regeringen vill minska spänningarna i Östersjöregionen genom samtal och dialog kring människohandel, miljöfrågor, hållbart utnyttjande av skogsresurser, främjande av turism samt utbyte inom utbildning och kultur. Inget fel att tala om dessa frågor, men vilken analys leder till att detta minskar de spänningar vi upplever i vår del av världen?

Skulle denna dialog leda till att Ryssland upphör med sina provokationer eller pågående försök att destabilisera vår del av Europa?

Skulle det leda till att de drar tillbaka sina styrkor, Iskanderrobotar från Kaliningrad och överger sin uttalade politiska vilja att skapa inflytelsesfärer?

Som ordförande för utrikes- och säkerhetspolitiska samarbeten mellan de nordiska (N5) och nordisk-baltiska (NB8) länderna är det viktigt vilken analys utrikesministern gör av de utmaningar vi står inför i Östersjöregionen. Här har Försvarsberedningen i sin senaste rapport precis varit föredömligt tydlig. Där uttalas att Ryssland utgör ett hot till följd av Kremls uttalade politik och deras handlingar. Även den tydliga satsning som görs på ryska kärnvapen både avskräckning och hot. Det är ett hot mot oss och mot våra grannar.

Det är således inte Nato utan Ryssland som är problemet i vår region. Om Margot Wallström inte ser detta, förväntar vi oss att andra i regeringen tydliggör det.

Det är bra att regeringen och utrikesministern står upp för kritiken av Rysslands olagliga annektering av Krim och kriget i östra Ukraina. Men det finns tyvärr en tendens hos utrikesministern att göra detta till en isolerad företeelse och blunda för att det är en del av rysk utrikes- och säkerhetspolitik i dag. Med det synsättet blir steget till normalisering på övriga områden kortare. Detta var en politisk hållning som länge gällde för Sveriges relationen till den stora grannen i öster. Men låt oss inte återgå till den utrikespolitiska linjen.

Vi står inför betydande utmaningar i norra Europa och vi gör det tillsammans med våra EU-grannar runt Östersjön och Norge. Vi måste förhålla oss till geopolitikens återkomst både i öst och i väst samtidigt som vi alltjämt driver på för internationella normsystem. Vi måste stå upp för de mänskliga rättigheterna, en fungerande rättsstat och för de friheter som de flesta av oss tar för givna i Norden. Sverige ska inte bli en svag länk i våra grannars säkerhet.

Vi ska stå upp för solidaritet både inom EU men också i Norden/Baltikum.

När huvuddelen av våra grannländer har valt medlemskap i Nato, måste vi för vår och deras säkerhet göra detsamma. Det löser inte alls alla problem men det ökar vår gemensamma säkerhet. Det gör att vår gemensamma röst för våra värden kan bli starkare. Så höjer vi trösklarna för att förhindra det som Försvarsberedningen ser kan hända.

Det är viktigt för vår säkerhet att hela regeringen är tydlig med att vi faktiskt är beroende av vårt samarbete inom EU och med Nato-länderna. Sverige är med i en politisk allians - EU - och vi samarbetar nära med NATO. Centerpartiet vill se att Sverige söker medlemskap snarast möjligt.

Sverige är således inte oberoende av våra närmaste samarbetspartners även om det kan framstå så när utrikesministern talar och skriver. När Sverige hotas av ryska kärnvapen ger den dialog som utrikesministern framhåller inte oss något skydd. Och regeringens tydliga vilja att underteckna FN-konventionen om ett globalt förbud mot kärnvapen hjälper oss inte heller. Rysslands politiska ledning är i dag tydlig med sin beredskap att använda den militära förmågan inkl kärnvapen och hot om desamma för att nå sina politiska mål. De har visat det i handling.

Nu måste även Sveriges utrikesminister bli tydlig - för Sveriges och våra nordisk-baltiska grannars säkerhet. Politik handlar om att både vilja och välja.

KERSTIN LUNDGREN är utrikespolitisk talesperson (C).

DANIEL BÄCKSTRÖM är försvarspolitisk talesperson (C).

Källa - 2018-01-07 17:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+