Wallström besöker konfliktplågat Ukraina

Senaste nyheterna om Nato

Wallström besöker konfliktplågat Ukraina - Första stopp för Wallström, som reser tillsammans med Litauens utrikesminister Linas Linkevičius, är hamnstaden Odessa. Där ska de träffa studenter som vunnit flygbiljetter till Stockholm och Vilnius i en tävling arrangerad av ländernas ambassader.

Resorna är ett sätt att fira att ukrainare med biometriska pass sedan i söndags slipper skaffa visum för resor till andra Schengenländer. Viseringsfriheten är en belöning från EU för att den ukrainska regeringens reformagenda ansetts ha gjort framsteg.

- Det är ganska imponerande mycket som Ukraina lyckats med givet de väldigt svåra förutsättningarna, säger Wallström till TT.

Reformerna är ett av samtalsämnena när utrikesministrarna sedan reser till Kiev för att träffa president Petro Porosjenko.

Landets ekonomi är beroende av lån från Internationella valutafonden (IMF) och andra utländska kreditgivare för att inte kollapsa. Utbetalningarna från IMF har flera gånger skjutits upp när regeringen inte uppfyllt motkraven.

- Det kvarstår fortfarande ett stort arbete, vissa reformer går alldeles för trögt. Att bekämpa korruptionen är det första och viktigaste, säger Wallström.

På onsdag deltar Wallström vid öppnandet av det årliga svensk-ukrainska affärsforumet. Hon lyfter fram att svensk export skulle kunna öka ordentligt till ett mer stabilt Ukraina.

Samtidigt är resan även en viktig utrikespolitisk markering om stöd för Ukraina i konflikten med Ryssland, enligt Wallström.

TT: Ser du någon risk med att Sverige bidrar till en polarisering när regeringen tar så tydlig ställning?

- Här är det inte fråga om två länder som träter med varandra. Ryssland har brutit mot den europeiska säkerhetsordningen genom aggressionen i östra Ukraina och den olagliga annekteringen av Krim. Där är vi väldigt tydliga med vilken sida vi står på, säger hon, och tillägger att hon anser att sanktionerna mot Ryssland bör stå fast.

Försöken att nå fred i det utdragna kriget i de östra delarna av landet har emellertid gått i stå. Mellan lördagen och måndagen dödades sju regeringssoldater i uppflammade strider, uppger den ukrainska militären, enligt Reuters.

Varken den ukrainska regeringen eller Ryssland, som i praktiken styr de proryska separatisterna, verkar intresserade av att lösa konflikten, säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker och Ukraina-expert vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

- För (president) Petro Porosjenko och regeringens del så kan konflikten användas för att peka på det ryska hotet för att få omvärlden att sluta upp kring honom, säger han.

- Och för Rysslands del har man uppnått vad vi kan förmoda varit målet med att destabilisera Ukraina: att kontrollera territorium i landet, vilket hindrar Kiev från att integreras i EU och på sikt kanske även i Nato, och att slå sönder den ukrainska ekonomin vilket hindrar reformer som skulle göra Ukraina till ett mer västligt orienterat land och därmed svårare för Ryssland att kontrollera.

Källa - 2017-06-14 14:49

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+