Wallström Ingen ska försöka hota eller påverka oss

Senaste nyheterna om Nato

Wallström Ingen ska försöka hota eller påverka oss - Regeringen vill underteckna en FN-konvention för att avveckla alla kärnvapen. USA:s försvarsminister varnar att det kan försvåra det svensk-amerikanska försvarssamarbetet och Allianspartierna ser också stora risker.

Regeringen ska nu göra en rejäl analys innan avtalet skrivs under.

Från den 20 september kan de 122 länder som i juli röstade för ett globalt förbud mot kärnvapen underteckna FN-konventionen. Men den svenska regeringen kommer inte att stå först i kön.

- Vi måste titta på den här konventionen som kom till under väldigt kort tid och med ett antal skrivningar, som vi menar att vi måste titta på ur samarbets- och folkrättslig synpunkt. Den tiden kommer vi att ta oss nu, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

Målet är fortfarande att kunna underteckna FN-konventionen.

- Men vi måste reservera oss rätten att titta på att detta inte skadar Sveriges intressen, däribland våra samarbeten, säger Wallström.

USA:s försvarsminister ska i ett brev ha varnat försvarsminister Peter Hultqvist (S) för att det svensk-amerikanska försvarssamarbetet kommer att försvåras om Sverige ansluter sig till FN-konventionen. Enligt uppgift till TT har även Nato-länderna Frankrike, Storbritannien och Tyskland framfört sin oro. Ingen kärnvapenstat och inget Nato-land kommer att underteckna avtalet.

Margot Wallström vill inte kommentera att andra länder hör av sig.

- Vi fattar självständiga beslut. Ingen ska försöka hota eller påverka oss, säger hon

Allianspartierna har varnat för att avtalet är kontraproduktivt. Att det hotar det globala icke-spridningsavtalet och Sveriges försvarssamarbeten med andra länder. Sammantaget skulle de säkerhetspolitiska riskerna öka istället för att minska, anser de.

Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för KD, pekar på att Finland inte deltog i FN-förhandlingarna och inte heller röstade för konventionen. Orsaken är bland annat att finnarna anser att det skulle sätta stopp för eventuella möjligheter att i framtiden gå med i Nato.

- På samma sätt borde regeringen förkasta tankarna på att vara med på det här avtalet. Det är kontraproduktivt och det tar bort Nato-möjligheten, säger Oscarsson.

Om regeringen efter sin granskning står fast vid att underteckna FN-konventionen går frågan vidare till riksdagen för ratificering. Som läget ser ut nu blir det svårt att få stöd för regeringens nuvarande linje.

Antogs med 122 röster för och en emot. Den enda nej-rösten kom från Natolandet Nederländerna. Samtidigt bojkottade resten av Natoländerna omröstningen, i likhet med de kärnvapenstater som inte ingår i Nato. Även Japan, det enda land som har utsatts för en kärnvapenattack, valde att bojkotta.
Träder i kraft när det ratificerats av 50 FN-stater. Första datum för ratificering är den 20 september.
Är juridiskt bindande men enbart för de länder som väljer att underteckna.
Kärnvapen är den sista gruppen av massförstörelsevapen att förbjudas genom internationella avtal. Biologiska vapen förbjöds 1972 och kemiska vapen 1992.
Det finns i dag runt 15 000 kärnvapen i världen.
Källa: AFP

Källa - 2017-08-31 16:42

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+