Barnens leenden visar på hemmens olika ekonomi

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Barnens leenden visar på hemmens olika ekonomi - Barns och ungdomars tandhälsa blir bättre - men fortfarande finns ojämlikheter mellan Stockholms stadsdelar. I bland annat Rinkeby-Kista och Skärholmen är karies bland treåringar och nittonåringar betydligt vanligare än innanför tullarna. Det visar SvD:s karieskarta.

Tandhälsan är mycket starkt socioekonomiskt förknippad. Just karies, hål i tänderna, är en av de sjukdomar som påverkas mest av sociala faktorer, enligt Göran Dahllöf, professor vid avdelningen för pedodonti på Karolinska institutet.

Inkomst, utbildning, bakgrund och attityd - men även föräldrars tro på sin förmåga att sköta sina barns tänder, är omständigheter som påverkar.

- Alla sjukdomar har en social gradient, eftersom att mycket av vår hälsa beror på sättet vi lever och vilka förutsättningar vi har. Men redan vid två-, treårsåldern kan vi se att skillnaderna är väldigt stora. Sen ökar det ju äldre man blir, säger han.

SvD uppmärksammade klyftorna redan 2011. Några särskilt utsatta områden var och är fortfarande Rinkeby-Kista, Skärholmen och Spånga-Tensta.

• 2011 hade mer än sju procent av treåringarna kariesskadade tänder i de tre områdena.

• I folktandvårdens nya siffror för 2017, har den största förändringen skett i Rinkeby-Kista. Där har andelen treåringar med kariesskadade tänder minskat med drygt 3,5 procentenheter - men i Spånga-Tensta har det samtidigt ökat med 0,7 procentenheter.

- Det är inte riktigt klarlagt vad det beror på. Men har man inte så vassa och effektiva metoder för riskgrupperna så är det inte så himla enkelt, säger Göran Dahllöf.

Genom åren har Folktandvården testat olika metoder för att nå de största riskgrupperna. Bland annat har Stockholm delats upp i fyra så kallade vårdbehovsområden, där sämst tandhälsa finns i område tre och fyra. I dessa områden, som omfattar ungefär 4 500 personer, får klinikerna mer resurser - dels för att till exempel kalla in barnen tidigare, dels för att reparera redan skadade tänder.

2004 införde även Folktandvården i Stockholm det så kallade kariespreventionsprogrammet, med fokus på de åldersgrupper som löper störst risk att drabbas av sjukdomen. Bland annat kommer fluorgubbar och fluortanter ut till förskoleklasser och femteårsklasser för att tala om tandhälsa. I de mest utsatta områdena får barnen dessutom skölja med fluor.

Klass 5B på Lillholmsskolan i Skärholmen är en av alla de skolor som fått besök av Folktandvården under det gångna året. När SvD träffar klassen är flourbesöken över för säsongen, men barnen har tagit till sig både ett och annat om tandborstning.

"Min mamma brukar säga att det är jätteviktigt att borsta tänderna", säger en elev.

"De rekommenderade vuxentandkräm, eftersom det är mer fluor i den", säger en annan.

Kariespreventionsprogrammet har haft viss effekt. Men det största problemet är fortsatt att nå ut till de verkliga riskgrupperna.

Delar av barnen i vårdbehovsområde tre och fyra var med i projektet "Stop Caries Stockholm", där hälften fick vanlig tandvård och hälften fick ta del av extra insatser. Bland annat fick den andra gruppen göra två besök per år hos tandläkaren istället för ett, samt fick sina tänder lackade med fluor redan vid ett års ålder.

- Vi såg faktiskt ingen utmärkande skillnad mellan de som fått det de brukar få och de här extrainsatserna. Slutsatsen var att det inte var effektivt med de här extrainsatserna - eftersom det inte tillförde någonting. Dessutom var det inte heller kostnadseffektivt, säger Maria Anderson, övertandläkare vid Folktandvården i Stockholm, som gjorde en avhandling baserat på studien.

Hon tror istället att större samverkan mellan olika vårdsinstanser, framför allt barnhälsovården, kan ha bättre effekt. I det så kallade Rinkebyprojektet gör barnavårdcentralen bland annat extra hembesök i utsatta områden och ger viktig information kring barnets hälsa.

- Tanken är att man ska samarbeta på samma sätt i samband med tandvårdsinformation också. För att information ska nå fram är relationsskapandet viktigt, och när man pratar om andra goda vanor ska man lyfta det som går ihop med tandhälsan också, säger hon.

För att nå ut till de lite äldre ungdomarna har hon haft en särskild tanke om vem som skulle kunna sprida kunskap om att sköta sina tänder: Zlatan Ibrahimovic.

- Hur har han gjort? Skulle han vilja berätta om det? På något sätt tror jag det varit viktigt för honom, säger hon.

I ett internationellt perspektiv har det svenska folket en mycket god tandhälsa. Sett över en längre period har också andelen kariesskadade tänder sjunkit i nästan samtliga åldergrupper i Stockholms vårdbehovsområden.

- Men jag tror vi kan komma ner ytterligare, säger Maria Anderson.

Källa - 2018-08-13 14:00

    Mest läst:
  1. Zlatan senaste nytt
  2. Zlatan senaste nytt
  3. Zlatan senaste nytt
  4. Zlatan senaste nytt
  5. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
  6. Zlatan senaste nytt
  7. Zlatan senaste nytt
  8. Schackets zlatan
  9. Fotbollsgalan Zlatan
  10. Fotbollsgalan svt nyheter

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+