Blågult presterar trots flera tunga avbräck

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Blågult presterar trots flera tunga avbräck Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Blågult presterar trots flera tunga avbräck - Robin Quaison fick chansen. Och tog den. Alexander Isak gavs några minuter. Och visade att han är framtiden. Den nya generationen såg till att Sverige fick en drömöppning i EM-kvalet med seger mot Rumänien.

Det är ingen enkel uppgift för Janne Anderssons landslag att följa upp succéåret 2018, med kvartsfinal i VM och gruppseger i Nations league. Men starten på tävlingssäsongen 2019 visade att Blågult presterar - trots flera tunga avbräck.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Victor Nilsson Lindelöf lämnade som bekant återbud av personliga skäl till samlingen och trion med Pontus Jansson, Jakob Johansson och Albin Ekdal kunde inte vara med på grund av skador, men Sverige visade klass ändå och besegrade Rumänien på Friends arena med 2-1 (2-0) inför drygt 30 000 åskådare.

Det var höga toppar men också en del djupa dalar i det svenska spelet. Första halvlek stundtals sprudlande, efter paus däremot lite väl svajigt. Då fick Rumänien det böljande spel som de gillar och efter reduceringen till 2-1 var det nära att de "stal" med sig en poäng hem. Slutminuterna blev dramatiska. Robin Olsen och Andreas Granqvist rensade tillsammans undan på mållinjen och Sverige tog tre viktiga poäng.

Precis som jag förutspådde så valde förbundskapten Janne Andersson att starta med Viktor Claesson på högerkanten och satsa på före detta AIK:aren Robin Quaison i anfallet, tillsammans med Marcus Berg.

Quaison gjorde det mesta rätt i sin "riktiga" tävlingsdebut i landslaget. Först satte han påpassligt 1-0 och var sedan inblandad i Viktor Claessons 2-0-mål. Men det var inte "bara" vid målen som 25-åringen visade klass. Hans mogna spel rätta beslut och löpvägar, skapade ytor för medspelarna. Det var härligt att se den nya generationen - med Robin Quaison, Kristoffer Olsson och Viktor Claesson - ta för sig så ohämmat med snabba vägvinnande kombinationer.

Just Claesson flöt fram över stora ytor med stora kliv och tog för sig på samma sätt som i VM i fjol där han fick sitt stora genombrott i landslaget. Däremot hade Emil Forsberg det lite svårare på andra kanten, även om han stundtals briljerade med snabba fötter.

Den svenska ledningen i paus var välförtjänt och kunde till och med ha varit större, men efter paus fick Rumänien fart på ett helt annat sätt, samtidigt som den höga svenska pressen uteblev när hjärnor och ben tröttnade.

Reduceringen till 2-1 kom logiskt, och det var bud på ytterligare mål. Samtidigt kunde Blågult ha "dödat" matchen, men Marcus Bergs nick gick inte in och inte heller när inhoppande Alexander Isak efter ett trollerinummer var nära att göra ett drömmål vill det sig för Blågult.

Isak fick bara några minuters speltid, men hann ändå visa sin klass. Det gick ett sus genom publiken varje gång 19-åringen var i närheten av bollen, nästan lite av samma känsla som när Zlatan Ibrahimovic slog igenom i blågul dress.

Det var ett inhopp som lovade mycket mer och bara ytterligare befäste vilken fotbollstalang Alexander Isak är.

Marcus Berg hade en jobbig kväll, även om han alltid jobbar hårt för laget och vinner många nickdueller, och det vore intressant att framöver se Robin Quaison och Alexander Isak få mer speltid tillsammans. De har spetsegenskaper som kompletterar varandra.

Det jag imponeras av mest med landslaget under Janne Anderssons ledning är hur konsekvent man uppträder tillsammans på planen, oavsett vilka som spelar. Det hårda jobbet är grunden, personifierat av Andreas Granqvist och Sebastian Larsson, som sedan kryddas med individuella färdigheter längre fram i planen.

På tisdag väntar Norge i Oslo, en annan typ av utmaning. Mikael Lustigs medverkan är osäker efter lårkakan och Janne Andersson lär komma att byta ut en del startspelare med tanke på den korta vilan mellan matcherna.

Robin Olsen
Viktig räddning i slutsekunderna då det var lite kalabalik i svenska försvaret. Agerade säkert rakt igenom, bra samarbete med försvaret.

Mikael Lustig (ut 24)
Tidigt lårskadad och kunde inte fortsätta. De flesta uppspelen så långt gick via Lustig som hittade ytor och rätt väg framåt.

Filip Helander
Kom in och gjorde jobbet, utan att ta några risker. Stark i luften, hade en del problem när Rumänien skruvade upp tempot i andra.

Andreas Granqvist
Styrde försvarsspelet och nickade undan bollen och offrade sig helhjärtat några gånger när det verkligen behövdes.

Ludwig Augustinsson
Kombinerade fint och slog inlägget som resulterade i 1-0-målet. Satte säkerheten främst efter paus och attackerade inte framåt.

Viktor Claesson
Bäst i Sverige. Ständigt i rörelse med variation och finess. Satte 2-0 med välplacerat skott. Stort självförtroende. Tröttnade lite i andra.

Sebastian Larsson
Oerhört nyttig med många bollvinster. Tappade bollen när Rumänien reducerade, men slet berömvärt och lojalt över stora ytor.

Kristoffer Olsson
Briljerade med fin teknik och vårdade bollen med öppnande passningar. Bra samspel med Larsson. Tröttnade sista kvarten.

Emil Forsberg (ut 68)
Öppnande passning som föregick 2-0. Sökte vägar centralt, men kom inte riktigt loss. Tydligt besviken när han byttes ut.

Robin Quaison (ut 88)
Fick chansen från start - och tog den. Satte påpassligt 1-0 och spelade moget med smarta passningar och löpningar.

Marcus Berg
Snubblade bort fint läge direkt och hade därefter inte många rätt. Kämpade ändå på och var nära att näta på nick men mållös.

Emil Krafth (in 24)
Kom in för skadade Lustig och visade frenesi och offensivlusta. Blandade och gav, men vek inte ner sig när det hettade till.

Gustav Svensson (in 68) och Alexander Isak (in 88) spelade för kort tid för att få betyg.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-03-23 21:26

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Fotbollsgalan svt nyheter
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+