Dags att kliva fram ur Zlatans skugga

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Dags att kliva fram ur Zlatans skugga Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Dags att kliva fram ur Zlatans skugga - Kvalpremiären mot Nederländerna var ett test på det nya landslagets defensiva styrka. Mot Luxemburg är det offensiven som sätts på prov. Nu måste anfallarna kliva fram ur Zlatans skugga.

LUXEMBURG Joseph Barthel är, tillsammans med utförsåkaren Marc Girardelli, Luxemburgs mest framgångsrika idrottare genom tiderna.
Vid de olympiska spelen i Helsingfors 1952 tog Barthel hem segern på 1 500 meter och det är fortfarande det lilla storhertigdömets enda guld i olympiska sammanhang.

Luxemburgs fotbollshistoria skrämmer inte, även om det blivit en och annan skalp mot bättre nationer som 1-0 mot Makedonien och 1-1 mot Vitryssland.

På Fifas världsranking är nationen rankat 145:a, medan Sverige är på plats 41. Allt annat är blågul seger och tre poäng vore självklart ett fiasko, men jag är ändå en smula orolig med tanke på hur kraftigt slagstyrkan minskat i just den här typen av matcher sedan Zlatan Ibrahimovic valt att lämna landslaget.

Merparten av de 62 målen som Ibrahimovic gjorde i blågul tröja kom faktiskt i kvalmatcher mot lägre rankat motstånd. Jag har sett honom avgöra tillställningar mot bland annat San Marino, Malta, Finland, Färöarna, Kazakstan, Montenegro, Liechtenstein och Moldavien. Matcher, mestadels på bortaplan, där Sveriges spel många gånger låst sig, och där Zlatan var den som hittade nyckeln för att öppna dörren till tre poäng.

Jag minns hur spänt det var i svensklägret borta mot Färöarna för fyra år sedan, men där Ibrahimovic med målpass och mål vände underläge 0-1 till seger 2-1. Eller hur dominant han var när han gjorde båda målen borta mot Moldavien förra våren.

I match efter match klev han fram och tog sitt ansvar med direkt avgörande fullträffar. Så. Vem ska göra det nu?

Marcus Berg har visserligen gjort 11 mål på 42 matcher, men nu är det dags att kliva fram ur Zlatans skugga och visa vägen när det förväntas svensk seger. Hans delikatess mot Nederländerna, som innebar 1-0, bar en målskytts signum men jag vill se honom visa ännu större hängivenhet och hänsynslöshet när chanserna dyker upp.

John Guidetti står fortfarande på endast ett landslagsmål efter 13 matcher. Jag älskar Guidettis inställning och hårda jobb för laget, men är orolig över hans utveckling som målskytt. Som anfallare är verkligheten krass. Det är bara målen som räknas. Nu sitter den 24-årige svensken, som gjorde landslagsdebut för snart fem år sedan, mest på bänken igen i klubblaget (Celta Vigo). Det var ju den här säsongen han skulle etablera sig i den spanska ligan.

Guidetti behöver kontinuerlig speltid för att komma till sin rätt. Han vill så mycket och lägger så oerhörd stor press på sig själv att han nästan spricker i (över)ambition när han väl får chansen att visa vad han kan.

Det är likadant i landslaget. Därför hoppas jag att Janne Andersson ger Guidetti förtroendet från start igen, precis som motNederländerna, så att han kan känna tillit och trygghet. Kapaciteten finns, och jag är säker på att om Guidetti bara vet att han inte till varje pris måste visa hela världen varje minut vad han kan, så kommer målen med tiden.

Luxemburg må vara en "lilleputtnation" på fotbollskartan, men de kan absolut ställa till problem för det oprövade svenska landslaget. Bulgarien kom undan med blotta förskräckelsen för en månad sedan när de vann med 4-3 på hemmaplan. Det går absolut inte att underskatta motståndet.

-  Det handlar om respekt. Man talar om de här blåbärsnationerna, de mindre länderna, men fotbollsvärlden har jämnats ut. Är man inte beredd att göra det grundläggande jobbet är det svårt. Sverige var här senast 1999 och då var det stor skillnad mellan länderna, men man vann ändå bara med 1-0, påminner Janne Andersson.

Källa - 2016-10-07 09:36

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Fotbollsgalan svt nyheter
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+