Damfotbollen skymfas av Fifa ännu en gång

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Damfotbollen skymfas av Fifa ännu en gång Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Damfotbollen skymfas av Fifa ännu en gång - Damfotbollen nedvärderas av Fifa, Juventus störtdyker på börsen efter våldtäktsanklagelsen mot Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic omges med nya flyttrykten och Stockholms OS-ansökan hyllas. Här är sportveckans hetaste snackisar.

Nästa år spelas damernas VM i fotboll. Sverige är en av nationerna som kvalificerat sig till slutspelet i Frankrike. 24 lag kommer att vara med i det åttonde världsmästerskapet. Men Fifa, det internationella fotbollförbundet, har ännu en gång visat hur damfotbollen negligeras och att jämställdhetsarbetet inte är någon prioriterad fråga. I veckan stod det nämligen klart att VM-finalen spelas samma dag (den 7 juli) som finalerna avgörs i både Syd- och Nordamerikanska mästerskapen.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En märklig schemaläggning av Fifa och en skymf mot damfotbollen. Landslagets Nilla Fischer sammanfattade träffande Fifas beslut: "Återigen känns det som att Fifa visar sina sanna färger. Det känns som att organisationen tar ett steg fram men alltid följt av två steg bakåt i jämställdhetskontexten. Jag blir så jävla trött på dem", sa Fischer till Expressen.

Det är långt ifrån första gången som damerna nonchaleras. Fifas ersättningar till herrfotbollen är på en helt annan nivå, både vad gäller landslag som klubblag. Det svenska herrlandslaget belönades exempelvis med 80 miljoner när VM-platsen säkrades, medan damerna fick noll.

Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo anklagas för våldtäkt och nu dras snaran åt allt hårdare runt portugisen. Det var i förra veckan som Kathryn Mayorga berättade sin version i tyska Der Spiegel om händelsen som ska ha inträffat i Las Vegas 2009. Mayorga sade att hon blev våldtagen på ett hotellrum och att hon därefter betalats för att hålla tyst. Der Spiegel har kunnat visa dokument där Ronaldo själv ska ha sagt till sina advokater att Mayorga sa "nej och stopp flera gånger".

Ronaldo förnekar alla anklagelser, men polisen i Las Vegas har på nytt öppnat utredningen och marken gungar under den 33-årige superstjärnan. Flera sponsorer har dragit öronen åt sig för att inte förknippas med Ronaldo. Portugisen är ansiktet utåt för spelet Fifa 2019, men EA Sports har plockat bort bilden på Ronaldo från sin hemsida. Samtidigt uppges att skojätten Nike, som har ett livstidskontrakt med portugisen värt runt tio miljarder kronor, kan komma att bryta kontraktet.

Ronaldos italienska klubb Juventus har också - med rätta - kritiserats hårt för sitt inlägg på sociala medier där man försvarade sin stjärna. "Cristiano Ronaldo har de senaste månaderna visat sin otroliga professionalism och sitt engagemang, vilket uppskattas av alla i Juventus. Händelserna som enligt uppgift hände för nästan tio år sedan förändrar inte den uppfattningen, som delas av alla som har kommit i kontakt med den här stora mästaren", skrev Juventus på Twitter.

Zlatan Ibrahimovic är ständigt i hetluften. Efter sin succésäsong i Los Angeles Galaxy, där han gjort 20 mål på 24 matcher, kan han komma att spela i Europa i vinter. Milan, den italienska klubb där Ibrahimovic enligt egen utsago trivdes allra bäst, uppges vara i kontakt med den nyblivne 37-åringen för att diskutera ett vinterlån.

"Det är rykten varje dag. Hela världen vill ha Zlatan", sa han själv i en längre intervju med Metro i veckan.

Även om karriären är i utförsbacken går det inte att helt avfärda ryktena om att Ibrahimovic återvänder till Italien på lån under vintern. Han har kommit tillbaka på ett remarkabelt sätt efter den svåra knäskadan och har legendarisk status i Milan. Galaxy ser också ut att missa slutspelet vilket gör det enklare för Ibrahimovic att ansluta till en europeisk klubb i januari när transferfönstret öppnar.

Milans sportchef Leonardo avfärdar att klubben är ute efter den svenska anfallsstjärnan, men Zlatans vinnarmentalitet behövs i truppen, samtidigt som han är relativt billig att ha på lån.

Det är inte heller helt ovanligt att spelare i amerikanska ligan går på lån under vintern. David Beckham representerade just Los Angeles Galaxy när han lånades ut till Paris Saint-Germain och spelade tillsammans med Ibrahimovic.

Stockholm ligger mycket bra till att få vinter-OS och Paralympics 2026. Åtminstone om man ser till de officiella uttalanden som gjorts av styrelsen i IOK, den internationella olympiska kommittén.

"Stockholm kommer att ha arenor mitt inne i stadens centrum som skulle kunna ge energifyllda tävlingar och lyfta upplevelsen av olympiska spel till nya nivåer", skriver IOK i ett pressmeddelande.

Det svenska OS-konceptet ligger helt i linje med Agenda 2020, en reformskrift där IOK bland annat förespråkar minskade kostnader och hållbara spel, ekonomiskt, socialt och miljömässigt.

Stockholm, Calgary samt Milano/Cortina d’Ampezzo är de tre kvarvarande kandidaterna till spelen 2026. Men det finns frågetecken runt alla tre. I Stockholm saknas ett brett politiskt stöd, liksom statliga garantier. I Calgary ska en folkomröstning hållas i november om staden ska gå vidare i processen och i Italien har regeringen sagt nej till ekonomiskt stöd av det olympiska projektet.

Ett olympiskt spel och Paralympics i Sverige vore en boost för idrottsrörelsen, men det är anmärkningsvärt tyst om hur nära Stockholm nu är att tilldelas vinterspelen. Den politiska förlamningen efter valet, både nationellt och regionalt, kan komma att fälla avgörandet till slut. Beslut om vilken stad som får vinterspelen och Paralympics 2026 tas av IOK nästa höst.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-10-06 16:00

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Fotbollsgalan svt nyheter
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Fotbollsgalan Zlatan
 10. Zlatan senaste nytt

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+