Fittipaldi Väldigt emotionellt för mig

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Fittipaldi Väldigt emotionellt för mig Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Fittipaldi Väldigt emotionellt för mig - Den 10 september 1978 vinkade Ronnie Peterson till kamerorna efter en svår krasch under ett formel 1-lopp på Monzabanan i Italien. Senare kom uppgifter om att hans ben var skadade, men det verkade inte vara någon fara för hans liv.

Dagen efter vaknade svenska folket upp till beskedet att Ronnie Peterson hade avlidit. Då var Henrik Jansson-Schweizer nio år - nu har han regisserat en dokumentärfilm om racingföraren. Den 16 augusti har "Superswede - En film om Ronnie Peterson" premiär.

- Jag var ett stort fan av Ronny, jag hade honom på en poster i mitt pojkrum och följde loppen. På den tiden var formel 1 otroligt stort. Jag brukar säga att Ronnie var min generations Zlatan, för att sätta det i perspektiv till i dag. Jag såg den dramatiska kraschen på Monza och blev extremt ledsen, och förstod döden när Ronnie gick bort, säger regissören Henrik Jansson-Schweizer.

Ronnie Peterson föddes 1944. Han började karriären med gokart, och debuten i formel 1 kom 1970, där han vann totalt tio Grand Prix-lopp mellan 1970 och 1978. Vid sin sida hade han hustrun Barbro Peterson, som tog tid under loppen. Dottern Nina föddes 1975, och var bara två år när hennes pappa avled.

Henrik Jansson-Schweizer kom i kontakt med Petersons dotter, Nina Kennedy, för två år sedan. Förutom att hon medverkar i filmen är hon också filmens exekutiva producent.

- Jag är så stolt över vad Henrik har gjort. Det är verkligen en fantastisk hommage till min pappa och det har gjort att jag har fått lära känna honom, känns det som, eftersom jag var så liten när han dog. Det mesta jag har sett av honom är i den här filmen, säger hon.

Förutom en del privata klipp med Ronnie Peterson och hans hustru Barbro Peterson, samt klipp från racingbanor och på Nina Kennedy som bebis, pratar också flera vänner och före detta förare om racinglegendaren i dokumentären.

En av dem är Emerson Fittipaldi, som även han är en gigant inom racingvärlden. Han vann bland annat 14 Grand Prix mellan 1970 och 1975. I dokumentären möter han Nina Kennedy.

- Det var väldigt emotionellt för mig. Vi var väldigt nära vänner, Ronnie, jag och Barbro. Jag är väldigt glad över att vara en liten del av den här stora historien med Ronnie. Efter i dag kommer folk att veta hur Ronnie var som förare, som person, som man. Jag tror att många kommer att bli inspirerade, säger han.

Han ser tillbaka på sin egen karriär med tacksamhet över att ha haft bra människor runtomkring sig.

- Varje dag måste jag tacka Gud för att jag är här, säger Emerson Fittipaldi.

Källa - 2017-08-14 14:47

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Fotbollsgalan svt nyheter
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+