Gertten tar sig an global fastighetssjuka

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Gertten tar sig an global fastighetssjuka Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Gertten tar sig an global fastighetssjuka - Enorma summor pumpar upp värdet på fastigheter över hela världen. Men varför? Och varifrån kommer pengarna? I sin nya film "Push" undersöker dokumentärfilmaren Fredrik Gertten den nya fastighetsmarknaden.

- Det är en global sjukdom, säger han.

Ämnet bostäder är ständigt aktuellt, vart man än vänder sig. Ändå är det kanske inte så ofta vi frågar oss varför det egentligen är så dyrt att bo. Och om man breddar perspektivet: Varför står de dyraste lägenheterna i världsstäder som London, New York och Tokyo tomma? Och varför byggs det svindyra lägenheter i utsatta områden, som de som redan bor där aldrig kommer att ha råd med?

Med sin nya film "Push" söker dokumentärfilmaren Fredrik Gertten ("Den unge Zlatan", "Blådårar - om kärleken till ett fotbollslag", "Bananas!*") ledtrådar världen över och knyter ihop svarta pengar i skatteparadis med en avreglerad marknad och konsekvenserna av finanskrisen 2008.

- Då dök en ny typ av fastighetsägare upp. Fastigheter är i dag en del i den globala finansbranschen och det innebär ett radikalt skifte i vem som äger husen och deras syn på hur man bedriver den businessen.

Filmens huvudperson är den kanadensiska advokaten Leilani Fahra, FN:s rapportör för bostadsfrågor sedan 2014. Fredrik Gertten har filmat henne i ett flertal världsstäder där hon tillsammans med lokala makthavare kämpar för att bostäder ska ses om en mänsklig rättighet, inte ett ställe för extremt rika bolag att parkera sina pengar.

- Vi har upptäckt att det är ett globalt mönster att en hedgefond köper in sig i ett nedgånget område. Vips kostar en tvåa i Harlem 50 000 kronor i månaden. Vi försöker att förstå oss på hur detta går till.

TT: Vad är skillnaden mellan detta och det vi kallar gentrifiering?

- Jag har hört vänstern i alla tider klaga på gentrifiering och så är man arg på någon kaffebar. Men det är en fördummande diskussion. Gentrifiering uppstår när medborgare bryr sig om sina kvarter och det är i grunden fint med engagemang. Problemet är att det finns stora finansiella krafter som profiterar på medborgarnas ambitioner och inte bidrar till området alls.

Med i filmen är också internationella experter som Joseph Stiglitz, Nobelpristagare i ekonomi. Även den italienske maffiaskildraren Roberto Saviano medverkar i en sekvens. Han beskriver hur bland annat den italienska maffians pengar tvättas vita via skatteparadis och sedan används för att pumpa upp priserna på fastigheter över hela världen. "Om du har 100 miljoner euro som du tjänat på kokain och migrantsmuggling, vad ska du göra med dem", säger han i filmen.

- Förr var de en marginalverksamhet men i dag görs de flesta affärerna över skatteparadis. Det skapar demokratiska problem när skattesmitarpengar på olika nivåer blandas med de här rent kriminella pengarna, säger Fredrik Gertten.

"Push" klipps just nu och förväntas ha premiär någon gång i vår. Förhoppningen är att sätta i gång ett rejält politiskt samtal.

- Jag tror att detta bara kommer att bli värre och då pratar jag inte om någon bubbla som eventuellt kommer att spricka. Det finns så ofattbart mycket pengar i fastigheter att det snart inte kommer att vara möjligt för vanliga människor att äga sitt hem enbart baserat på en lön, ens en hög lön. Vill vi ha det så?

Huvudpersonen i Fredrik Gerttens film "Push" är kanadensiska advokaten Leilani Farha, FN:s rapportör för bostadsfrågor sedan 2014.

Hon har skapat organisationen The shift för att påverka städer i FN:s medlemsländer att se bostäder som en mänsklig rättighet, inte en handelsvara.

Rörelsen arbetar emot tvingande vräkningar och förflyttningar av hyresgäster och anser att hemlöshet är ett allvarligt systemfel.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-09-14 05:00

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Fotbollsgalan svt nyheter
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+