Han har gjort den första thrillern om Peter Mangs hatbrott

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Han har gjort den första thrillern om Peter Mangs hatbrott Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Han har gjort den första thrillern om Peter Mangs hatbrott - För bara ett par veckor sedan var det biopremiär för Manal Masris dokumentär "Brev till en seriemördare", och nu kommer den första spelfilmen som tar avstamp i Peter Mangs dåd 2009-2010. I Manuel Conchas "Den enda vägen" nämns inte Mangs namn, och dådet handlingen kretsar kring är fiktivt. Men den hotfulla stämningen är påtaglig.

Manuel Concha minns den värsta perioden, då polisen gick ut med teorin att en ny laserman härjade och många mörkhyade Malmöbor kände sig som tagna gisslan i sina egna hem.

- Jag och mina vänner tyckte att vi skämtade lite grand då vi sa - ah, vi sticker hem nu för det börjar bli mörkt. Men vi gick ändå hem. Och så hörde man helikoptrarna hela tiden, och polisen var ute och lyste på en när man gick med hunden.

"Den enda vägen" handlar om två bröder, Michel och Alex, på stadsdelen Lindängen. När Alex skadas svårt vid en skjutning misstänker omgivningen och polisen att bröderna är inblandade i kriminella aktiviteter. Det är de inte - men de socialt stigmatiserade bröderna drivs snart till brott för att kunna finansiera en dyrbar operation för Alex.

- De är redan är så pass långt ner på samhällsstegen, dömda på förhand. Jag har själv läst om folk som skjutits i Malmö och tänkt - de måste vara kriminella, säger Manuel Concha.

- Jag vill berätta om människor som man inte brukar se i svensk film. Jag ville ha riktiga miljöer, riktiga människor - jag tänkte på "Cykeltjuven". Så vi hyrde en lägenhet på Lindängen och filmade där.

Manuel Concha är själv uppvuxen på Lindängen, och det är även huvudrollsinnehavarna Daniel Cvetkovic och Mikael Cvetkovic - bröder även i verkliga livet. Daniel är mer känd som rappare under artistnamnet Lilleman.

- De är inte skådespelare, men Daniel har en musikalisk tajmning och Mikael visade sig vara en naturbegåvning.

Manuel Concha långfilmsdebuterade 2008 med dramakomedin "Mañana", som också utspelade sig i Malmö.

- Jag tänkte egentligen inte göra fler filmer om Malmö, för i Stockholm fick jag kritik för att de inte förstod skånskan. De ville texta "Mañana".

Men i eftersvallet av fallet Mangs föddes idén till en novellfilm, "Batter", som visades på Göteborgs filmfestival 2014 och vann pris. "Den enda vägen" är en vidareutveckling av historien i "Batter".

- Fast allt är nyinspelat, vi behöll ingenting från "Batter" .

Att det tagit så lång tid för honom att göra en andra långfilm beror på att han har gått masterutbildningen i filmregi vid Stockholms dramatiska högskola och arbetat med både reklamfilm och tv-regi (bland annat tio avsnitt av den skånska komediserien "Starke man"). "Den enda vägen" är självfinansierad, och det tog tid att dra in pengarna.

Manuset har han skrivit tillsammans med sin fru, skådespelaren Claudia Galli Concha, och han beskriver arbetet som ett "terapisamtal" där de diskuterat sina erfarenheter av att komma från invandrarfamiljer. De har väldigt olika bakgrund; Claudia är uppvuxen i en välbärgad affärsfamilj i Saltsjöbaden, medan Manuels föräldrar tvingades göra en klassresa nedåt då de kom som politiska flyktingar från Chile till en knaper tillvaro på Lindängen.

Kulturkrocken har Manuel Concha inte minst märkt av då han har arbetat med reklamfilm i Stockholm.

- Det handlar inte så mycket om etnisk tillhörighet som var på den sociala stegen man befinner sig. Reklamvärlden är en vit homogen bransch, och även om jag har klätt mig fint så ser folk mig ändå inte som hundra procent svensk, fastän jag är född här. Jag måste hela tiden tänka på hur jag klär mig, hur jag pratar och hur jag går. Är du från Malmö?, frågar de. Från Rosengård? Känner du Zlatan - du pratar ju som honom? Fastän jag inte alls låter som honom.

Härnäst ska Manuel Concha regissera några avsnitt av Viaplays kriminalserie "Alex" som spelas in i Göteborg, och "Den enda vägen" har gjort internationella bolag nyfikna på regissören - det pratas om en remake i USA.

Men drömprojektet är en storslagen tv-serie om olika livsöden som korsar varandra i Malmö. Som förebild nämner Manuel Concha den Oscarsbelönade filmen "Crash" (2004), som skildrar fattiga och rika, svarta och vita, i Los Angeles.

- Malmö är en spännande, levande och internationell stad, porten mot Europa. Vi har pendlat mellan Malmö och Stockholm de senaste åren, men flyttat hit nu. Jag får mer inspiration här, skriver bättre här, och livskvaliteten är större.

Källa - 2017-04-07 09:00

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Fotbollsgalan Zlatan
 10. Zlatan senaste nytt

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+