Har vi inte varit här förut?

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Har vi inte varit här förut? - Jag joggar förbi Zlatans gamla paradvilla vid Limhamnsvägen. Det är en stilla och dunkel septembermorgon och valresultatet håller på att sänka sig som en blå-gul förlamning över riket. Sverigedemokraterna har på nytt gjort ett succéval och befäster sin ställning som det tredje största riksdagspartiet. I Skåne blir de största parti i var tredje kommun och i Malmö ser de ut att kunna vara med och rubba socialdemokratins maktinnehav. Deras växande styrka skakar det politiska etablissemanget i grunden. Förskräckelse blandas med förvåning. Hur kunde det blir såhär?

En bekväm enfald, skickligt politiserad och uppblåst via sociala medier, kan ses som en förklaring. Gal-tan-skalans sprängning av den traditionella höger-vänster-skalan kan ses som en annan. De etablerade mittenpartiernas visionslöshet och försök att kopiera Sverigedemokraternas "invandringskritiska" originalidé kan ses som en tredje. Socialdemokratins tappade politiska grepp om sina kärnväljare kan ses som en fjärde (mer än var fjärde LO-medlem röstar numera på SD). Ofta menas globaliseringens förlorare vara de som bär Sverigedemokraternas framgångar; lågutbildade människor utanför storstäderna som har blivit ifrånsprungna av samhällsutvecklingen och inte bryr sig så mycket om partiets förflutna.

Men dessa förklaringar missar något väsentligt. I Zlatans tillfälliga hemvist på Fridhem - Malmös kanske allra mest välbärgade valkrets där de billigaste villorna kostar åttasiffriga belopp och där SUV:arna trängs med varandra på garageuppfarterna bakom larmade grindar - är Sverigedemokraterna näst största parti efter Moderaterna. Medan var tredje väljare här röstar M, röstar fler än var femte på SD. Valdeltagandet är 89,5 procent. Här i Malmöborgerlighetens epicentrum bor näppeligen lågutbildade och ifrånsprungna människor som har förlorat på de senaste decenniernas nyliberala samhällsomvandling. Detta faktum riktar en skarp påminnelse till förståsigpåare och experter, till dem som avfärdar Sverigedemokraterna och deras väljare som losers. Partiets sympatisörer finns både här och där, och inte minst i samhällets ekonomiska elit.

Detta aktualiserar även olycksbådande paralleller bakåt i Europas socialhistoria. De nationalradikala politiska krafter som växte fram i början på 1930-talet, och som skulle leda till antihumanitära och antidemokratiska urkatastrofer, hade stöd i alla samhällsklasser - från fabrikörer och direktörer, akademiker och officerare, folkskollärare och kontorister, industriarbetare och hantverkare, daglönare och arbetslösa. Den ideologiskt spretiga nationalradikalismen var klassöverskridande men samtidigt beroende av givmilda och inflytelserika societetspersoner med hjärtat långt till höger.

Som historikern Mark Mazower belyser i sin klassiker "Den mörka kontinenten" var likgiltigheten för demokratin då utbredd i ett "Europa som tröttnat på sig självt", sina principer och marknadsliberalismens avigsidor. Med ett för tiden nydanande och vältrimmat propagandamaskineri ryckte då nationalradikalismen åt sig initiativet. Den organiserade gapiga massmöten och spred antidemokratisk hets förklädd till humor och konspiratorisk fake news-retorik som var långt före sin tid. Under parollen "Systempressen ljuger! Tro ej vallögnerna! Gör slut på det demokratiska kacklet i Stadshuset" körde till exempel nationalsocialisterna i Stockholm runt på stadens gator 1931 med en skock levande höns på flaket. Propagandan utnyttjade effektivt människors utsatthet i en politiskt bräcklig, socialt orolig och ekonomiskt instabil tid i Europa. I Sverige vändes detta sluttade plan med förenade krafter från allt från rakryggade konfliktorädda liberaler till påhittiga antifascistiska SSU:are men framförallt från en reformivrande och visionär socialdemokrati.

Även om mycket är annorlunda idag tycks alltså vissa saker gå igen från 1900-talets kanske allra mest ödesdigra decennium. Nationalradikalismens förankring i alla samhällsklasser är en, dess beräknande och förledande propaganda en annan, liberalismens problem en tredje. För, när vår tids "revolutionära" nyliberalism - som Carl Hamilton träffande analyserar i DN den 26 augusti i år - bejakas av nästan alla etablerade politiska partier, tar sig allt längre in i samhällets (tanke)strukturer och får socialt drabbande konsekvenser för allt fler, då växer naturligtvis misstron mot det politiska etablissemanget.

Källa - 2018-09-21 07:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Zlatan senaste nytt
  2. Zlatan senaste nytt
  3. Zlatan senaste nytt
  4. Zlatan senaste nytt
  5. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
  6. Zlatan senaste nytt
  7. Zlatan senaste nytt
  8. Schackets zlatan
  9. Fotbollsgalan Zlatan
  10. Fotbollsgalan svt nyheter

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+