Janne Andersson har en del att fundera på

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Janne Andersson har en del att fundera på Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Janne Andersson har en del att fundera på - Damlandslaget laddar för EM-kvalpremiär i trygg harmoni och med färska bronskänslor. Herrlandslaget, däremot, omgärdas av flera frågetecken inför de två kommande ödesmatcherna. Framför allt är det upp till bevis för en ifrågasatt lagkapten.

Detta är en krönika. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Samtidigt som damlandslaget är på Gotland med gott om tid för gemensamma förberedelser inför EM-kvalpremiären borta mot Lettland den 3 september, presenterade Janne Andersson herrtruppen som ställs mot Färöarna (5 september) och Norge (8 september) när EM-kvalet rullar vidare.  

Hammarbys Muamer Tankovic får chansen efter sin strålande säsong i allsvenskan, medan Djurgårdens lysande mittback Marcus Danielson ratas. Helt ärligt är jag inte det minsta förvånad. Janne Andersson litar fullt ut till spelarna som gjort jobbet tidigare i blågul tröja, samtidigt som det bara är två dagars träning inför avresan till Färöarna och därefter två dagars vila före hemmamatchen mot Norge.

Ett pressat schema, med kort om tid till att finslipa detaljer, är inte rätt tillfälle för att låta en 30-årig allsvensk mittback landslagsdebutera - även om Danielson överglänst Andreas Granqvist spelmässigt under den allsvenska säsongen.  

Men landslaget och allsvenskan är två vitt skilda världar. Granqvist har, som Janne Andersson också påpekade vid presskonferensen, aldrig gjort förbundskaptenen besviken. Trygghet, erfarenhet och kontinuitet värdesätts högre än dagsform, inte minst när det handlar om en så pass viktig position som mittback. Granqvist kan landslagets sätt att spela utan och innan och är en annan spelare i Blågult än i Helsingborg.  

Samtidigt är det en knivig balansgång för Janne Andersson att inte "hålla fast" vid sina erfarna favoritspelare alltför länge. Granqvist, Sebastian Larsson och Marcus Berg har alla ett "bäste-före-datum" som närmar sig obarmhärtigt snabbt, samtidigt som de är avgörande kulturbärare i landslaget och för dess sätt att spela och uppträda.

Men Andersson har en hel del annat att fundera på. Som hur skadade nyckelspelare som Ludwig Augustinsson och Viktor Claesson ska ersättas och hur länge Robin Olsen håller högsta klass utan att spela i klubblaget. Formkurvan hos spelare som Mikael Lustig och Albin Ekdal är också ett frågetecken.

Att åka till Färöarna och vinna på beställning är inte enkelt. Jag var på plats där för sju år sedan när ett chockat Sverige vände underläge 0-1 till seger 2-1 tack vare Zlatan Ibrahimovic. Konstgräset, regnet, vinden och det fysiska spelet från hemmanationen kan ställa till det rejält om det svenska laget inte är ordentligt mentalt förberett.  

Matchen mot Norge, på Friends arena inför cirka 40 000 åskådare, blir något helt annat. I Oslo i mars slutade den svängiga matchen 3-3, sedan Robin Quaison nätat två gånger och Viktor Claesson en. Quaison är tillsammans med Alexander Isak det mest spännande namnet i den svenska truppen, där Tankovic kan få speltid med tanke på Viktor Claessons frånvaro.

-"Mujos" mognad är fantastisk bra. Han har varit med på januariturnén tidigare och förtjänar verkligen den här platsen, säger Janne Andersson.  

Damlandslaget kan ladda med en helt annan harmoni inför sin EM-kvalpremiär. Nilla Fischer och Fridolina Rolfö är visserligen inte med (skadade), men Peter Gerhardsson har gott om tid under förberedelserna att trimma in en startelva mot Lettland som VM-trean Sverige ska besegra alla dagar i veckan.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-08-28 16:10

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Fotbollsgalan svt nyheter
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+