Kajsa Bergqvist jämförs aldrig med Stefan Holm

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Kajsa Bergqvist jämförs aldrig med Stefan Holm Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Kajsa Bergqvist jämförs aldrig med Stefan Holm - Trots att årets mästerskap har lockat storpublik handlar rapporteringen om damernas fotbolls-VM till stor del om förhållandet till männen. Men VM i Frankrike kan utgöra ett paradigmskifte, menar experter och tidigare spelare.

Räddningen kan gå till historien. Likt ett kattdjur spänner Hedvig Lindahl ut hela sin kropp och lyckas peta ut den stenhårda straffen till en hörna. Bragden räddade Sverige, Kanada slogs ut med 1-0 och blågult gick vidare till kvartsfinal.

Klockan fem på lördag eftermiddag är det avspark för Sveriges bronsmatch mot England. Och trots att landslaget snuvats på finalplatsen kan man tala om VM-feber i Sverige. Tittarsiffrorna är höga, även om rekordet från 2003 inte slagits hittills, och det har skrivits fler artiklar om årets mästerskap än när herrarna åkte ut i kvarten i Ryssland i fjol.

14 171 artiklar och nyhetsinslag har publicerats om årets turnering - jämfört med 13 323 förra året, enligt analysföretaget Retriever.

Ändå handlar mycket av bevakningen om förhållandet till herrfotbollen. DN:s krönikör Johan Esk uppmanar damerna att inte ta efter männens filmande och fuskande, statsminister Stefan Löfven har kommenterat löneskillnaden och Jimmy Durmaz skapade rubriker när han skänkte sin landslagsbonus till damerna. En tiondel av det som skrivits om VM handlar om jämställdhet, enligt Retriever.

- Det är alltid jämförelser mellan damer och herrar, men nu är det extremt mycket. Man pratar om publikskillnaden, men man skulle inte göra det om ridsportlandslaget hade lyckats bra i OS, säger före detta spelaren Victoria Sandell (tidigare Svensson).

Sportjournalisten Johan Rydén på Borås Tidning har länge följt både Damallsvenskan och internationell fotboll för damer. Han uppfattar sporten som politiserad.

- Kvinnliga spelare får mycket mer frågor om jämställdhet och löneskillnader. Männen får prata om hörnor och frisparkar. Får herrarna en fråga om jämställdhet på en presskonferens kan det bli liv, säger han.

Vad beror detta på?

Den tidigare förbundskaptenen Pia Sundhage tror att det handlar om att fotboll är en så populär sport.

- Nästan alla kan spela fotboll, men få har erfarenheter av till exempel höjdhopp. Därför är det enklare att utgå från sig själv och ha synpunkter på spelet, säger hon.

Enligt Johan Rydén skulle en annan anledning kunna vara att fotboll för damer är en förhållandevis ung idrottsgren.

- Jag tror att en stor anledning till de nedvärderande jämförelserna tidigare var att kvinnorna tekniskt och taktiskt legat efter. Under lång tid var fotboll förbjudet för damer i många länder. I Sverige fyllde sporten 50 år i fjol. Det första VM för damer spelades 1991, säger han och fortsätter:

- Och vad det gäller rapporteringen om jämställdhet så handlar det nog också om att folk vill läsa om det. Det klickas mycket.

Pia Sundhage och sportjournalisten Petra Thorén är inne på att fotbollen kan vara männens sista idrottsbastion, den sista idrotten där de får dominera.

- Fotbollen har alltid setts som den mest manliga sporten. Tjejerna har hållit på rätt kort tid i jämförelse, säger Petra Thorén, som arbetar på Aftonbladet.

Johan Rydén stämmer in.

- Man jämför inte könen i handbollen och basket på samma sätt. Där har kvinnorna tagit igen det tekniska och taktiska försprånget som män haft, säger han.

Men själva jämställdhetsfrågorna som diskuteras är viktiga och relevanta, framhåller Victoria Sandell. Hon anser att ersättningen för damerna är för låg.

- Det är fortfarande snedvridet med pengarna. Det kostar FC Rosengård lika mycket pengar att spela en Champions League-match som det gör för herrarnas Malmö FF. Varför ska damerna få lägre ersättning från UEFA?

- Vi kräver inte att få lika mycket betalt som Zlatan men klyftorna måste minska, fortsätter hon.

Som jämförelse har tennisen jämnat ut prisskillnaderna i stora turneringar. Men racketsporten får hjälp av att dam- och herrturneringar ofta delar arena, tror Johan Rydén.

- Köper man en biljett till Franska öppna så är det både till damerna och herrarna. Och då är det lättare att motivera lika ersättning. Men det blir svårare när herrlandslaget säljer ut Friends arena med ett biljettpris på 700 kronor, och damerna drar 4 000 personer till Gamla Ullevi som tar 70 kronor, säger han.

För den stora framtidsfrågan är just allmänintresset, menar flera som SvD talat med. Trots de höga publiksiffrorna för VM så har klubbfotbollen svårt att fylla läktarna - både i Sverige och internationellt. Som exempel hade Bayern Münchens damer i snitt 666 åskådare per match i fjol.

- Damfotbollen har problem med att locka publik. Siffrorna har varit jättebra under VM, men som exempel gick ungefär hälften av publiken innan förlängningen när Sverige mötte Nederländerna. Det hade inte hänt på en herrmatch. Så det finns problem med engagemanget, säger Johan Rydén.

Petra Thorén lyfter att många andra länder också satsat på damfotbollen - vilket har gjort att svenska ligan fått konkurrens.

- Att få upp publiksiffrorna är väldigt viktigt för att svensk damfotboll ska hänga med internationellt. Så länge stora allsvenska lag, med många fans, inte går all in för damfotbollen, som Chelsea, PSG, Arsenal och Barcelona, är det svårt.

Men håller jämförelsedebatten på att nå sin kulmen? Är detta sista världsmästerskapet när könskillnaden diskuteras?

Årets VM kan utgöra ett paradigmskifte, menar de flesta som SvD pratat med. Flera barer, medier och företag har varit noggranna med att inte benämna mästerskapet som "dam-VM", fotbollsförbundet arbetar hårt med marknadsföringen och expertkommentatorer har prisat de tekniska och taktiska framstegen.

- Det här mästerskapet är en milstolpe i fotboll för damer. Alla länder som har varit med har haft väldigt höga tittarsiffror. Och man tar sporten på allvar, i studion pratar man mer om själva spelet än man har gjort tidigare, säger Anders Lindblad, SvD:s sportkrönikör.

Kanske håller Megan Rapinoe, Stina Blackstenius, Vivianne Miedema och alla andra stjärnor på att inta Fotbollsbastiljen, tror Lindblad.

- Ingen skulle jämföra Kajsa Bergqvist och Stefan Holm. Förr var det en känsla av att "vi kan också" med fotbollen. Men det har de bevisat sedan länge.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-07-05 21:10

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Fotbollsgalan svt nyheter
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+