Kvartsfinal var det nog inte många som räknade med

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Kvartsfinal var det nog inte många som räknade med Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Kvartsfinal var det nog inte många som räknade med - Att bara ta sig till VM var en bragd. Väl där svarade landslaget för ytterligare en rad bragdinsatser. Ska fotbollen belönas för första gången sedan 1994?

- Vi får hoppas på det. Vi nådde inte hela vägen till medalj som 94-laget, men att ta sig till kvartsfinal i VM var det nog inte många som räknade med, säger lagkaptenen Andreas Granqvist.

Herrlandslaget i fotboll var långt framme i bragddiskussionen för ett år sedan, men nådde inte hela vägen. Kvalsuccén, med seger i playoff mot Italien, värderades högt, men juryn valde till slut att belöna Sarah Sjöström för andra gången.

I år är Janne Anderssons landslag högaktuellt igen.

VM-äventyret i somras var en fest som räckte till kvartsfinal. Blågult följde senare på hösten dessutom upp VM-framgången med att vinna sin grupp i Nations league.

Detta med ett landslag utan fixstjärnor, där kollektivet, sammanhållningen och de tydliga rollerna är framgångsreceptet.

Förbundskapten Janne Andersson har skapat en grupp där alla känner sig delaktiga. Det var påtagligt under VM. Det finns också en inbyggd förmåga att komma tillbaka stärkt efter motgångar. Som efter förlusten mot Tyskland, som följdes upp med en urstark urladdning mot Mexiko. Just det är något som lagkapten Andreas Granqvist också plockar fram som den främsta bragden.

- Att förlora i 95:e minuten, då är det lätt att man faller ihop som grupp och som lag. Men vi samlade ihop oss hela gänget direkt efter matchen mot Tyskland, gick senare ut och gjorde vår bästa match i hela mästerskapet mot Mexiko då vi vann solklart med 3-0. Det tycker jag var otroligt starkt av oss, säger Granqvist.

"Granen" har blivit symbolen för det nya landslaget, efter Zlatan Ibrahimovic. En lojal kapten som alltid ger allt för laget. Pådrivare, talesman - och i VM även lagets bästa målskytt med två säkra straffmål.

Det första kom i öppningsmatchen mot Sydkorea, det andra mot Mexiko.

Hur var känslan när du klev fram till straffpunkten?

- Jättenervöst. Framför allt mot Sydkorea. Vi mötte laget som var lägst rankat i gruppen, hade haft otroligt många bra lägen utan att sätta dit bollen. Skulle det vara en sådan dag när man inte får in bollen? Ibland har man sådana dagar. Därför var det extremt skönt att sätta den straffen.

- När vi fick straff mot Mexiko ledde vi ju med 1-0, och då är det enklare. Jag hade bestämt att slå den hårt och högt efter att ha pratat igenom med Kristoffer Nordfeldt (reservmålvakten) om hur målvakterna tänker. Den satt nästan lite väl perfekt uppe i krysset, säger Granqvist med ett leende.

Matchen mot Mexiko var en maxprestation i pressat läge. Sverige var tvingat att vinna för att ta sig vidare.

- Utan tvekan vår bästa match i VM. De hade inte mycket att sätta emot. Vi visste att det var en otroligt tuff känsla och påfrestning för dem att inte vara klara för avancemang trots två segrar. Det utnyttjade vi genom att vara tydliga och bestämda att redan från början visa att vi bara skulle vinna. Inget snack om saken.  

I åttondelsfinalen väntade Schweiz, med bara en förlust på de 25 senaste landskamperna. Där svarade Blågult för en taktisk 100-procentig insats.

- Vi hade analyserat dem otroligt noga. Visste att det var en jättetuff motståndare men att om vi låg rätt i positionerna skulle vi straffa vilken motståndare som helst. Det var den taktiskt sett bästa matchen i VM. Otroligt organiserat. När Emil (Forsberg) fick läget i andra var det precis som vi snackat om innan. Det var i den ytan vi skulle såra dem.

Kvartsfinal mot England i Samara. Då var bensinen slut på många håll i det svenska laget. England var starkast och vann med 2-0.

- Jag tror vi alla kände efter den matchen att vi inte kom upp till den nivå vi hade innan. Visst gnager det lite, men vi hade fått slita hårt och hade kanske riktigt energin kvar för att göra en maxprestation till. Vi hade såklart hoppats ta något steg till, men när man tittar tillbaka, fått tid och perspektiv, så är man otroligt glad och stolt att man lyckats ta sig till en VM- kvartsfinal, säger "Granen".

Räcker det till bragdguld?

- Vi får hoppas. Att ta sig till kvartsfinal i ett VM, det var nog inte många som räknade med det. Det är en fantastisk prestation som vi är otroligt stolta över. Man märkte när man kom hem att hela Sverige hade stått stilla. Vi nådde inte hela vägen (till medalj) som de gjorde 1994, men det kanske är svårare 2018.

Vem ska ha bragdguldet om ni inte får det?

- Det är många som gjort bra prestationer. Inte minst i vinter-OS. Skidskyttarna är säkert med och fightas i toppen.

Gruppspel

18 juni, Nizjnij Novgorod: Sverige-Sydkorea 1-0

Målskytt: Andreas Granqvist, straff (65).

Granqvists kommentar: "En nyckelmatch. Jag har spelat tre EM tidigare utan att vinna öppningsmatchen. Nu skapade vi massor med chanser, utan att få in bollen. Skönt när vi fick straff och kunde sätta dit den. Segern gav självförtroende som vi kunde bygga vidare på".

23 juni, Sotji: Sverige-Tyskland 1-2

Målskyttar: Ola Toivonen (32), Marco Reus (48), Toni Kroos (90+5).

Granqvists kommentar: "För mig var Tyskland favorit att vinna mästerskapet och nu hade de tryck på sig efter förlusten mot Mexiko. Vi tog ledningen, sedan fick de ett turligt mål. När de avgjorde i 95:e var det på en fantastisk frispark. Det var den tyngsta förlusten jag haft i min karriär".  

27 juni, Jekaterinburg: Sverige-Mexiko 3-0

Målskyttar: Ludwig Augustinsson (50), Andreas Granqvist, straff (62), Självmål (74).

Granqvists kommentar: "Vi hade allt i egna händer och var väldigt bestämda från början att visa att vi skulle vinna. Vi gjorde vår bästa match i VM, det var aldrig något snack om saken. Att gå ut som vi gjorde efter den tunga förlusten mot Tyskland tycker jag var otroligt starkt av oss".

Åttondelsfinal

3 juli, Sankt Petersburg: Sverige-Schweiz 1-0

Målskytt: Emil Forsberg (66).

Granqvists kommentar: "En taktisk triumf. Vi hade analyserat dem väldigt noga. Vi har inte det bästa laget på papperet, men gör vi grejerna rätt är vi väldigt svårpasserade och svårslagna. Det har varit nyckeln till vår framgång och det visade vi inte minst mot Schweiz".

Kvartsfinal:

7 juli, Samara: Sverige-England 0-2

Målskyttar: Harry Maguire (30), Dele Alli (59).

Granqvists kommentar: "Det hade varit ett långt mästerskap och vi hade fått slita väldigt hårt, jobbat stenhårt för varandra. Vi kanske inte riktigt hade energin kvar för att göra en maxprestation till. Det är något som gnager lite, att vi inte kom upp till den nivå vi gjorde tidigare i VM".

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-11-27 08:39

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Fotbollsgalan svt nyheter
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+