Noll egna avslut på mål en sanning som svider

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Noll egna avslut på mål en sanning som svider - Det var en hoppingivande insats, men likväl en förlust och fortfarande noll egna avslut på mål i EM. Sanningen svider. Nu krävs seger mot Belgien i sista gruppspelsmatchen på onsdag.

TOULOUSE. "Granen" föll som en fura och Eder pricksköt in segermålet i 88:e minuten.

Orättvist?

Nej, bara ytterligare ett exempel på att "Italien är Italien", som Victor Nilsson Lindelöf konstaterade vid en pressträff tidigare i veckan.

Det kan verka klyschigt, men att vinna med 1-0 efter mål i slutminuterna och inte låta motståndaren få till ett enda avslut på mål under hela matchen - och samtidigt inte göra en speciellt bra insats totalt sett - det är typiskt italienskt.

Det svenska spelövertaget ute på planen var bedrägligt. Jag var orolig hela tiden för den där kallduschen - och när Blågult blev alltmer tröttkört kom den.

Erik Johansson förlorade en duell efter inkast, Oscar Lewicki och Kim Källström hängde inte med i svängarna när Eder satte fart och Andreas Granqvist halkade till.

Några sekunders tappad koncentration, och vips så låg bollen i nät.

Otur?

Nej, snarare italiensk skicklighet.

Vi glömmer ofta att hylla motståndaren när de gör mål (Lasse Lagerbäck hittar alltid, ALLTID, ett försvarsmisstag vid varenda mål från Champions League ner till division VII), men Eders solonummer var vackert. Han hade varit helt osynlig fram till dess, men tog tillvara på chansen när den dök upp.

Andreas Granqvist drogs i tröjan i slutsekunderna, hela det svenska laget ropade på straff, men varför skulle domaren Viktor Kassai från Ungern plötsligt börja blåsa för något?

Sverige hade behövt irländaren Ciaran Clark på planen för att få till avslut på mål. Han har stått för de två enda hittills, varav det ena var självmålet som gav 1-1 i öppningsmatchen.

Efter den tafatta och tempofattiga insatsen då kom Sverige åtminstone ut med en helt annan inställning mot Italien. Anförda av Albin Ekdal på mitten - hans första halvlek var lysande - nöjde sig Italien med att backa hem och ta hand om Det Stora Hotet, Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan kom ingenstans. Han brottades med Giorgio Chiellini så gott som hela tiden, sprang offside i överambition och blev frustrerad. Hans insats i EM så här långt har inte varit övertygande.

Med Zlatan som "fånge" och Emil Forsberg borttacklad och räddhågsen lyckades Sverige aldrig komma till farligheter. Det blev mest bollinnehav utan värde, även om de många vunna duellerna, den fysiska, tighta defensiven och modet att hålla i bollen åtminstone ingav hopp.

John Guidetti gavs chansen i stället för Marcus Berg och han fick igång både publiken och laget under en period efter paus när det kändes som möjligheterna till ledningsmål fanns.

Men när Albin Ekdal bad om att bytas ut (förståeligt då han är matchotränad) och Kim Källströms ork också tröt tog Italien över alltmer och säkrade en plats i åttondelen med Eders mål.

För svensk del är förutsättningarna i praktiken desamma inför matchen mot Belgien som tidigare: det krävs en seger för att EM ska leva vidare efter midsommar.

Omöjligt?

Kanske läge att ringa in Gunde Svan…?

Det kommer att bli minst lika svårt som det var att försöka besegra Italien. Belgien med alla skickliga individualister - dessutom med mycket att spela för i sista matchen - passar Sverige illa. För två år sedan möttes de på Friends i en vänskapslandskamp där Belgien vann med 2-0.

Hoppet lever och är det sista som överger Hamréns landslag.