Sida vid sida tillsammans hjälps de åt

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Sida vid sida tillsammans hjälps de åt - Är ni fast anställda? är det första Nina Björk frågar mig och fotografen Emma när vi stiger in i hennes lägenhet i Lund.

Hon visar in oss i köket, förbi toaletten där hennes diplom och utmärkelser blygsamt har hängts upp.

I fjol fick hon Axel Liffners kulturjournalist-stipendium, med motiveringen: "Från kvinnans vara till kapitalismens varuutbyte, från det rosa täcket till Rosa Luxemburg. Allt hänger ihop! Inget problem är isolerat och inget system för komplicerat att förstå. Och förändra!"

Det är en hoppfull Nina Björk vi möter i hennes böcker, en som tror på förändringens världsomstörtande kraft.

I verkligheten bjuder hon inte lika lättvindigt på utopier, hon bjuder på kardemummakaka, kaffe i presskanna och frågar om journalisters villkor. På bordet står en vas med vallmoblommor och under blommorna har hon placerat små handskrivna lappar med deras namn på svenska och latin. En perfekt vas har hon alltid hemma, berättar hon, men annars köper hon inte mycket till hushållet.

Det har gått tjugo år sedan hon släppte den feministiska klassikern "Under det rosa täcket", som såldes i över 100 000 exemplar. Tjugo år där feminister organiserat sig i hennes fotspår, men också tjugo år med stora politiska och ekonomiska förändringar. Välfärden har blivit en arena för vinstuttag, en ekonomisk kris har passerat. Inkomstgapet mellan fattiga och rika växer mer än någonsin.

Och Nina Björk vill snacka om det svåra. Använda ord som arbetsvärdeslära och ekonomisk demokrati.

I hennes nya bok "Drömmen om det röda" med undertiteln "Rosa Luxemburg: socialism, språk och kärlek" väcker hon en revolutionär till liv som varit död i nästan hundra år.

Som ett fruset ögonblick av möjligheter. Så beskriver Nina Björk den polska socialisten, tänkaren och agitatorn Rosa Luxemburg. Som någon som trodde på socialismen in i döden, som åkte till Ryssland och förutspådde dess auktoritära framtid. En kvinna som vågade ifrågasätta både Lenin och den tyska socialdemokratins övergång till nationalismen.

Tror du att ni hade varit vänner om hon levde idag?

Nina: Jag tror att hon hade varit tyken mot mig och jag hade varit tyken tillbaka. Ja, jag tror att jag hade gillat henne.

Nina Björk förklarar göteborgskan, att tyken betyder stöddig, och drar ett bloss på sin cigarett under köksfläkten.

Tematiskt har hennes böcker gått från att diskutera och dissekera förväntningarna på kvinnan att göra upp med kapitalismen. Det är hon inte ensam om.

Samtidigt som "Drömmen om det röda" släpps kommer den elva år yngre Liv Strömquist ut med ett nytt seriealbum: "Uppgång och fall". Liv Strömquist tecknar den ekonomiska maktens absurditet genom humorn; Ayn Rand som tjackpundare och välkända företagschefer som västvärldens andliga ledare, visar på orättvisor genom att vrida dem flera varv extra.

När "Under det rosa täcket" kom var serietecknaren arton år och när hon kommer hem till Nina Björks stuckatursmyckade lägenhet i Lund förklarar hon hur mycket boken betydde för henne. Den blev ett slagträ mot hennes samhällskunskapslärares biologiska förklaringar om hur kvinnor var lämpade att arbeta med vissa yrken och män andra, ett sätt att konkretisera klumpen i magen.

De har träffats förut, i panelsamtal. Men, skämtar de, bara en gång frivilligt. Ändå finns det något förtroligt mellan Liv Strömquist och Nina Björk när de talar med varandra.

Liv Strömquists släpande skånska betonar de stora, politiska orden. Hon avbryts då och då av Nina Björk, som på sin rappa göteborgska också talar om det universella. Deras uttryck är olika, de satiriska serierna och de utredande, argumenterande politiska böckerna. Men i deras kritik mot klassamhället har de hittat något gemensamt.

Varför har ni gått från att skriva om feminism till att skriva om klass?

Liv: Jag tycker att jag har skrivit om klass förut också, men kände att jag saknade en kvinno-kamp med klasskamp. Den här boken är ett försök att ta tag i de där jättejättestora politiska frågorna, de som känns osexiga och som vi inte ens orkar prata om för att de känns olösliga. Typ klimatet och kapitalismen.

Nina: Jag ville få vänstern att prata om produktionssätt istället för normer. Då var det skönt att gå tillbaka i historien, jag blir så matt av samtiden! Feminismen är ju ganska belyst redan, men det finns inte samma medvetenhetkring vad kapitalismen som produktionssätt kräver.

Liv: I senaste valrörelsen, till exempel, då frågade de alla partiledare om vad de tänker kring att kvinnor har lägre lön. Men så tänker jag på den här frågan: Varför skiljer lönen så mycket mellan arbetare och chefer? Det behöver aldrig någon motivera.

Nina: Vi lever i hierarkier, lär oss hierarkier. Att jobba är ju att lyda, man tränas hela tiden i att den lydnaden är normal. Det är väl för att det anses vara bättre att vara chef och entreprenör? Det är något eftertraktat. Det går inte att motivera på samma sätt att man ska ha mer betalt för att man är man.

Liv: Den är en sådan centrifugalkraft! Vetenskapen visar att bristen på globala kapitalskatter gör att allt mer rikedom kommer att centreras till ett fåtal överrika släkter. Även om man är liberal borde man vara emot den utvecklingen.

Nina: Det som händer nu, att man kan ta patent på gener och allt det där - det hade ju varit science fiction om man sa det till Marx. Men han skulle ha förstått! Han skulle sagt att ja, om det är tekniskt möjligt så kommer det att bli så. Men det finns också en skillnad i ideologin, att man anses vara bättre om man har mer. Jag minns hur du, Liv, tog upp som exempel i en paneldiskussion om att Zlatan alltid sägs ha jobbat så hårt och att han därför har blivit rik. Men hans mamma jobbade som städare, förmodligen mycket hårdare än vad han gjorde, inte fan blev hon rik! Det är svårt att angripa den rikedomen, vi insuper hela tiden tanken om att du får bra lön om du är tillräckligt duktig.

"Inga svarta kläder, inget flor, jag ska inte bära svart slips och svarta skor", sjunger Ebba Grön i låten "Uppgång och fall" som titeln på Liv Strömquist bok är hämtad från.

Själv har hon på sig en jeanskjol och T-shirt, på fingrarna har nagellacket skavts av. Det var genom punken och den anarkistiska vänskapskretsen som Liv Strömquist hittade vänsterrörelsen. Om hennes bok till viss del beskriver konflikter i vänsterrörelsen idag, så är serietecknaren noga med att påpeka att de fanns där på 90-talet också, även om de såg annorlunda ut. Då var det mer djurrätt och färre kulturdebatter om identitetspolitik.

Likadant var det på Smålands nation, där Nina Björk hängde. Hon är uppvuxen i socialdemokratisk medelklass, men har alltid stått till vänster om majoritetspartiet. Idag beskriver de båda sig själva som "vänster", utan att specificera sin politiska tillhörighet närmare.

"Uppgång och fall" diskuterar bland annat frågan varför det går så dåligt för vänstern.

Så, varför går det så dåligt för vänstern?

Nina: Jag undrar om högern bråkar om samma saker som vi? Fast det grundläggande i samhället är ju ordnat på ett högersätt så då kanske det lämnar utrymme för annat. Om man står i opposition till samhället så blir politik så viktigt. Det blir större, viktigare och ensammare och man blir andfådd på något sätt. Man kan inte riktigt relaxa och ha det sköj.

Liv: Det finns ingen tillräckligt bra mobiliserad kritik, med motkrav och motidéer. Varför är vi så oförmögna att formulera något annat?

Nina: Vi borde kunna säga helt stöddigt att vi vill ta tillbaka det som är vårt! Vi behöver inte säga att vi vill ha revolution, vi kan ju bara säga att vi är emot entreprenörskap? Det finns inget självförtroende hos vänstern. Vi borde ha kontroll över drömmen, våga tänka vilka jobb som måste utföras och vad vi kan dela på.

Som ett svar på vänsterrörelsens brist på framgångar skriver Liv Strömquist i "Uppgång och fall" att människor idag sysslar för mycket med moralism - att kritisera individens livsval istället för att ifrågasätta makten. Hon tror att det handlar om att människor känner sig oförmögna att förändra det stora och därför koncentrerar si

Källa - 2016-09-11 14:00

    Mest läst:
  1. Zlatan senaste nytt
  2. Zlatan senaste nytt
  3. Zlatan senaste nytt
  4. Zlatan senaste nytt
  5. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
  6. Zlatan senaste nytt
  7. Zlatan senaste nytt
  8. Schackets zlatan
  9. Fotbollsgalan Zlatan
  10. Fotbollsgalan svt nyheter

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+