Snälla, bli inte som World Cup

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Snälla, bli inte som World Cup Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Snälla, bli inte som World Cup - Som gammal hockeynörd streamar jag in en och annan match i det pågående World Cup, och kunde inte låta bli att raljera en smula på sociala medier häromdan.

Jag skrev ungefär:

"I nästa World Cup, är det inte dags att vi skapar en grupp med Lag Baltikum, Lag Högerskyttar, Lag Polska Efternamn och Lag Örnsköldsvik?".

Det var i samband med succén för både Lag Nordamerika och Lag Europa i den turnering som nu förvandlats till oigenkännlighet; det är inte ett hockeymästerskap mellan ländernas bästa professionella hockeystjärnor längre, det är nåt annat.

Ledsen om jag låter som en bitter gammal gubbe, men jag är den ende aktive svenske sportjournalist som faktiskt stod i Maple Leaf Garden i Toronto för prick 40 år sen och såg Canada Cup 1976.

Börje Salming mot Bobby Orr. Den elektriska stämningen. Spänningen mellan nationerna. Tre Kronor mot Kanada. Tord Lundström mot Bobby Hull. Tjeckerna mot Sovjet. Det var magiskt.

Sen följde klassiska turneringar som 1981, när Krutov fintade bort Guy Lafleur, och 1987 med 6-5-finalerna mellan Gretzky/Lemieux och Sovjet, för att inte tala om USA:s finalseger mot Kanada i Montreal 1996. Den kanadensiska nationalsången som sjöngs av en operasångare nere på isen den gången är fortfarande det bästa jag hört i den vägen.

Så det var alltså nåt helt annat då. Det var verkligen ett mästerskap.

I dag har hockeyns World Cup förvandlats till en show där man helt enkelt vill visa upp världens bästa spelare. Det är ingen dum tanke. Jag tyckte matchen mellan Tre Kronor och Nordamerikas U23-lag var fantastiskt underhållande. Vilken hockey!

Ska vi ha det så?

Men är det på riktigt, liksom?

Är det inte väldigt konstruerat?

Jag menar. . . Sverige mot Europa i semifinal?

Ska vi ha det så?

Ska vi ha länder mot världsdelar?

Ska vi ha en slags All Star-match i turneringar som vi liksom låtsas handlar om världsherravälde?

Ska vi ha matcher där vi inte ens kan sjunga nationalsångerna?

Jag vet ju att hockeyn är liten i förhållande till andra sporter, men jag hoppas detta inte är är trend som sprider sig till nåt större.

Ta fotbollen.

Jag konsulterar min eminente kollega Erik Niva och hör efter om det nånsin har funnits funderingar på liknande i fotboll:

- För länge sen togs det upp ett förslag om att man skulle skapa ett lag av individuella stjärnor vars landslag var för svaga för att deltaga i stora mästerskap. Det var spelare av typ Jari Litmanen (Finland) och George Weah (Liberia). Bara för att få se de bästa i aktion. Men det blev ju aldrig nåt av det.

Föreställ er nu att fotbollen började anamma NHL:s idé om att presentera planetens vassaste stjärnor under en och samma turnering?

Vi skulle kunna ha en grupp A med Lag Sydamerika, Lag Europa, Lag Norden och Lag Asien. Vi skulle kunna ha en grupp B med Lag Afrika, Lag Nordamerika, Lag Great Britain och Lag Latinamerika.

Lag Norden mot lag Europa

För skojs skull bad jag mina närstående experter att leka förbundskaptener och ta ut ett varsitt lag under dessa premisser.

Lag Sydamerika. Förbundskapten: Erik Niva.

Målvakt: Claudio Bravo, Chile.

Backlinje: Dani Alves, Brasilien, Diego Godin, Uruguay, Thiago Silva, Brasilien, Marcelo, Brasilien.

Mittfält: Fernandinho, Brasilien, Arturo Vidal, Chile, James Rodriguez, Colombia.

Anfall: Leo Messi, Argentina, Luis Suarez, Uruguay, Neymar, Brasilien.

Lag Great Britain. Förbundskapten: Kalle Karlsson.

Målvakt: Fraser Forster, Southampton.

Backlinje: Kyle Walker, Tottenham, John Stones, Man City, Gary Cahill, Chelsea, Luke Shaw, Man United.

Mittfält: Aaron Ramsey, Arsenal, Jordan Henderson, Liverpool, Gareth Bale, Real Madrid, Dele Alli, Tottenham, Raheem Sterling, Man City.

Anfall: Harry Kane, Tottenham.

Lag Norden. Förbundskapten: Robert Laul.

Målvakt: Kasper Schmeichel, Danmark.

Backlinje: Jannik Vestergaard, Danmark, Ragnar Sigurdsson, Island, Andreas Christensen, Danmark.

Mittfält: Omar Elabdellaoui, Norge, Christian Eriksen, Danmark. Gylfi Sigurdsson, Island, Roman Eremenko, Finland, Riza Durmizi, Danmark.

Anfall: Zlatan Ibrahimovic, Sverige, Kolbein Sigthorsson, Island.

Lag Europa, Förbundskapten: Peter Wennman.

Målvakt: Manuel Neuer, Tyskland.

Backlinje: Mats Hummels, Tyskland, Sergio Ramos, Spanien, Giorgio Chiellini, Italien

Mittfält: Andreas Iniesta, Spanien, Luka Modric, Kroatien, Kevin de Bruyne, Belgien, Antoine Griezmann, Frankrike, Eden Hazard, Belgien.

Anfall: Cristiano Ronaldo, Portugal, Robert Lewandowski, Polen.

Sen vet man ju aldrig hur det kan gå. Team Afrika kanske vinner.

Pucken är platt. Wennman

Källa - 2016-09-24 07:22

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Fotbollsgalan svt nyheter
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Fotbollsgalan Zlatan
 10. Zlatan senaste nytt

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+