Sportbyråkraterna vill säga nej till padel

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Sportbyråkraterna vill säga nej till padel Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Sportbyråkraterna vill säga nej till padel - Riksidrottsförbundets styrelse vill att racketsporten padel får nej på helgens Riksidrottsmöte. Men konstruktionen med Riksidrottsförbundet är mycket märklig och politiken behöver tydliggöra för RF att nya medlemmar inte kan nekas på det godtyckliga sätt som görs i dag.

Svetten lackar och bollen far kors och tvärs. Padel, ett slags kombination av tennis och squash, växer explosionsartat. I Stockholm finns bland annat Zlatans egen anläggning Padel Zenter. Sporten kräver mindre förkunskaper än tennis. Den är snabb, kul och social och har potential att få upp ungdomen ur soffan.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

För två år sedan ansökte det svenska padelförbundet om medlemskap i Riksidrottsförbundet (RF). Ett medlemskap i RF krävs för att kunna ta del av det statliga stöd som ska uppmuntra idrottsverksamhet riktad till barn. Men förbundet fick nej. När Riksidrottsmötet hålls i Jönköping i helgen ska frågan upp igen. Styrelsens förslag är att återigen neka padel ett eget förbund.

Sportbyråkraterna anser nämligen att padel kan inordna sig i exempelvis tennis- eller squashförbundet. RF:s ordförande Björn Eriksson hänvisar till ökade administrativa kostnader om fler separata förbund tillåts.

Problemet är att padelförbundet då överlåter makten över sin verksamhet till ett annat förbund och inte själva kan styra hur pengarna ska användas. De får inte heller egna ombud på riksidrottsmötet. Fler sporter har samma problem med RF. Även Svenska Cheerleadingförbundet har nekats medlemskap under flera års tid och i stället blivit hänvisade till gymnastikförbundet, som de inte vill ingå i.

Riksidrottsförbundet fick sin nuvarande form 1931. Det är en märklig hybrid i svenskt samhällsliv. Förbundet har ensamrätt på att fördela de drygt 2 miljarder kronor som staten lägger på idrott varje år och agerar därför som en myndighet när den fördelar anslag. Men i praktiken fungerar RF mer som en intresseorganisation. Befintliga medlemmar röstar om de ska ta in nya, och alla kommer behöva dela på de pengar som finns. Det har skapat en insider-outsider-problematik. Av de tiotal förbund som har ansökt om medlemskap inför helgens möte förväntas bara ett, Friskis & Svettis, komma in.

Systemet är förlegat och riksdagen behöver arbeta för att öka konkurrensen inom idrotten. Som det fungerar i dag bromsas nya sporter. Filip Wiljander (Timbro) uppskattar dessutom att hälften av de statliga pengar som går till idrotten aldrig når fram till de lokala idrottsföreningarna. Björn Eriksson gör alltså rätt i att oroa sig för de administrativa kostnaderna. Men hur bekämpa dem?

En idé vore att frånta RF sin myndighetsroll och decentralisera bidragen genom kommunerna. Tills en sådan förändring är på plats behöver politiken snabbt tydliggöra för RF att nya medlemmar inte kan nekas på det godtyckliga sätt som görs i dag.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-05-23 10:44

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Fotbollsgalan svt nyheter
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+