Stjärnornas miljondeals utanför idrotten

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Stjärnornas miljondeals utanför idrotten Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Stjärnornas miljondeals utanför idrotten - Vissa idrottsstjärnor som blivit entreprenörer vid sidan av sina sporter tjänar miljoner. Här är några idrottare som bestämt sig för att göra karriär, utanför sportens värld.

Neymar, Cristiano Ronaldo, Leo Messi och. . . Mathieu Flamini?

När de årliga listorna på fotbollspelare som tjänade mest dök den relativt anonyma mittfältsgnuggaren Flamini - med förflutet framförallt i Arsenal och Milan - upp.

Bakgrunden var inte Flaminins fotbollsmässiga framgångar, utan snarare tack vare hans roll som medgrundare till företaget GF Biochemichals.

Företaget är världsledande inom produktion av levulinsyra, och Flamini själv har kraftigt tonat ned ryktet om att företaget skulle ha gjort honom ekonomiskt oberoende.

På börsen värderas Björn Borg till dryga 600 miljoner kronor.

Precis som Björn Borg har Börje Salming lånat ut sitt namn till ett sportvarumärke. Salming Sports grundades under tidigt 00-tal kring ishockey- och Toronto Maple Leafs-legenden Börje Salming. Salming har sedermera minskat sitt engagemang i företaget, vars produkter fokuserar på innebandy och handboll.

Börje Salming har hunnit att bli 68 år, och bor med sin fru Pia i Nacka, utanför Stockholm.

Likt sin fotbollskarriär har Tomas Brolins entreprenörskap präglats av höga toppar och djupa dalar. Mest känd är han kanske för att ha drivit restaurangen Undici på Sturegatan i Stockholm under 00-talet, men en av Brolins bästa affärer har kommit genom att vara delägare i dammsugmunstyckes Twinnovation.

Omsättningen har visserligen dalat sedan rekordåren, och omsatte ifjol omkring 10 miljoner kronor. Tomas Brolin äger 50 procent av företaget.

Allsvenskt fotbollsproffs i bland annat Hammarby, IFK Göteborg och Sirius har inte hindrat 32-årige Philip Haglund att ta sig an entreprenörslivet.

Medan den allsvenska karriären rullat på har Haglund grundat och drivit den digitala spargrisen för barn, Gimi, sedan 2014.

Gimi har sedan starten tagit in 50 miljoner kronor i investeringar, och lanserade under sommaren ett bankkort specifikt för barn.

Med en bakgrund i herrallsvenskan, Brommapojkarna och Handelshögskolan har fotbollspelaren/entreprenören Christopher Brandeborn flera likheter med Philip Haglund.

Samtidigt som Brandeborn spelat i flera svenska elitdivisioner och skrivit tentor har han startat appen "Just Football" som i april 2018 hade 15 stycken anställda, enligt Aftonbladet.

I januari 2019 lämnade Brandeborn Brommapojkarna.

Vissa känner honom som simmaren som tog OS-guld på 100 meter ryggsim i Moskva 1980 - andra som företagsledaren som mellan 2004-2008 var koncernchef för statliga Vin & Sprit.

Efter simkarriären studerade Baron företagsekonomi vid det anrika universitetet Berkely i USA, och är numera styrelseordförande för industrikoncernen Thule Group.

Alshammar avslutade sin framgångsrika simkarriär 2016, och sadlade om till entreprenör. 2017 rapporterade tidningen Mama att OS-simmerskan skulle lansera en badkollektion för barn. Företaget Gardner and the gang säljer kläderna - ett bolag som drivs av svenska Kristin Nystrom från Singapore.

Alshammar, som är en av Sveriges mest framgångsrika simmare någonsin, har även släppt en barnbok under 2019 som heter "Aysa i simhallen".

Efter att plasttofflan Crocs erövrat USA i början av 2000-talet blev Peter Forsbergs bolag Pforce agentur för skomodellen i Sverige. Det blev en stor hit även här och den blev allmänt känd som "foppatofflan". Under storhetstiden sålde Pforce skor för hundratals miljoner kronor på ett år.

Men hajpen dog snabbt ut samtidigt som billiga piratkopior översvämmade marknaden - 2008 gjorde bolaget Crocs en förlust på 1,4 miljarder och 2 000 anställda sparkades. Året efter drog skoföretaget tillbaka agenturen från Forsbergs bolag.

Efter karriären har "Foppa" Forsberg gjort sig känd som en flitig investerare. Alldeles nyligen var han ambassadör för Stockholm-Åres OS-ansökan.

Mitt under sin framgångsrika karriär sålde Annika Sörenstam rättigheterna till sitt namn till klädmärket Cutter & Buck, som ägs av svenska New Wave Group. De släppte en kollektionen med golfkläder som hette "Annika" som fortfarande säljs.

Sörenstam har även använt pris- och reklampengar till att investera i bolag efter golfkarriären. 2016 köpte Sörenstam 50 procent i det svenska bolaget Capillary Concrete. Bolaget har utvecklat en teknik som bibehåller rätt fuktighet i golfbunkrar.

Minns ni tennisspelaren Maria Sharapova? Ryskan, som debuterade på WTA-touren redan 2001 som 14-åring, spelar faktiskt fortfarande, men är nuförtiden långt ifrån sina sportsliga framgångar från mitten av 00-talet.

Kanske beror det på hennes företagsintresse utanför tennisplanen. 2012 lanserade nämligen Sharapova sitt eget godismärke - Sugarpova. Sharapovas Sugarpovas-godisar kan i dag köpas online, men även i butik i över 20 länder.

Pernilla Wiberg, tvåfaldig OS-guldvinnare i alpin skidåkning, har även haft en framgångsrik karriär vid sidan av skidbacken. Förutom att ha spelat in låten "Privilege", deltagit i SVT:s "Mästarnas mästare", varit ledamot i Internationella Olympiska Kommittén samt ofta förekommer som expertkommentator i tv är hon även delägare i hotellet Pernilla Wiberg Hotell.

Hotellet, där Wiberg äger 10 procent, ligger beläget i närheten av Idre fjäll.

Ingen lista över idrottsstjärnor som samtidigt bollar en entreprenörkarriär är komplett utan att innehålla Zlatan Ibrahimovic.

Förutom de flertaliga reklamuppdragen fotbollsstjärnan från Malmö har är han även en flitig investerare och entreprenör. Bland annat har Ibrahimovic tagit fram en egen parfym, den egna klädkollektionen A-Z samt gått och blivit delägare i spelbolaget Bethard.

Men entreprenören Zlatan har även gått på några minor. Nyligen framgick det att bolaget bakom det mobilspelet "Zlatan Legends", Isbit Games, med omedelbar verkan lägger ned verksamheten. Detta eftersom spelet där Zlatan figurerar som actionhjälte i rymden floppade kommersiellt.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-07-03 12:14

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Fotbollsgalan Zlatan
 10. Zlatan senaste nytt

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+