Stolt svensk lagkapten i tårar

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Stolt svensk lagkapten i tårar - När sjungandet av nationalsången kom på tal ville förbundskapten Håkan Ericson inte svara. Det ville Astrit Ajdarevic. - Jag är stolt över att vara kapten för det här laget. Men du måste förstå att min familj och släkt har gått igenom oerhört svåra saker, sade en känslosam Ajdarevic.

Förbundskaptenen tyckte att frågan var fullständigt irrelevant precis efter att Sverige blivit utslaget ur OS. Men Astrit Ajdarevic greppade ändå mikrofonen och sade "vill du att jag ska svara?". Frågan? Vad han tycker om att A-landslagets nye förbundskapten Janne Andersson i sitt sommarprat uppmanade spelare att lära sig nationalsången.

En mycket berörd svensk lagkapten, som inte sjöng med i nationalsången inför Japan-matchen, svarade:

- Jag är från Kosovo från början, och jag är uppfostrad i Sverige. Jag är stolt över att vara kapten för det här laget. Men du måste förstå att jag har familj och släkt som har gått igenom oerhört svåra saker. Tänk dig själv in i situationen. Jag älskar Sverige, och jag presenterar mig alltid som svensk-kosovan.

Skakig, med tårar i ögongen och darr på rösten, förklarade han efter presskonferensen varför han reagerade så starkt på frågan.

- Det är inte relevant om man sjunger eller inte. Jag vet var jag kommer ifrån och vad jag representerar. Jag vet varför jag spelar fotboll och jag vet vad Sverige har gjort för mig sedan jag kom till Sverige när jag var två år gammal.

- Men jag pratar för alla här med utländsk bakgrund, alla kommer från svåra omständigheter. Man ska aldrig ta ifrån det från en människa, aldrig, aldrig, aldrig. Det gäller att ställa frågan "Varför gör vi det?". Det handlar inte om att man inte känner sig stolt. För det vi har gjort här har vi gjort för att vi är stolta över att representera det här landslaget, sade Astrit Ajdarevic.

Han är född i Pristina men familjen flydde från kriget i Kosovo när han var två år gammal. Att han är stolt över att spela för Sverige, sitt Sverige, råder det noll och inga tvivel om.

- Jag kommer från något hemskt, något som inte borde få finnas i världen: krig, våld. Man ska inte relatera sådant med fotboll, det har ingenting med fotboll att göra.

- Tror du att Zlatan efter alla mål han har gjort i landslaget, att han inte känner sig stolt? Han har aldrig sjungit svenska nationalsången, och han har representerat Sverige var han än har varit.

Förbundskapten Håkan Ericson står bakom sin lagkapten till fullo:

- Han har varit fantastisk under det här mästerskapet. I mina ögon är han en fantastisk människa och det har varit en fröjd att ha honom som lagkapten.

Och gällande om man ska sjunga nationalsången eller inte, sade han:

- Om en spelare inte vill sjunga nationalsången är inte min utgångspunkt att han inte vill stå upp för Sverige. Det finns andra förklaringar, med kött, blod, familj och härkomst och sådana saker. Att tvinga någon att sjunga, det skulle aldrig falla mig in.

Källa - 2016-08-11 04:43

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Fotbollsgalan svt nyheter
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+