Sverige, Schweiz, Schwerige?

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Sverige, Schweiz, Schwerige? Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Sverige, Schweiz, Schwerige? - Zlatan Ibrahimovic är Schweiz främsta fotbollsspelare och Sverige kännetecknas av höga alptoppar och djupa dalar. Förväxlingen av de båda länderna leder till en del lustiga misstag, men för svenska klockmakare innebär det en högre försäljning i Kina.

När den svenskgrundade musiktjänsten Spotify gick upp på New York-börsen i tisdags hissades bolagets gröna logotyp ovanför den amerikanska flaggan ut med fasaden på Wall Street. Bredvid vajade, istället för den blågula svenska fanan, det schweiziska korset mot röd bakgrund.

Sammanblandningen är långt ifrån ovanlig, konstaterar UD:s enhet för främjande och hållbart företagande.

Hur vi uppfattas av andra länder, den så kallade "Sverigebilden", är ett av enhetens ansvarsområden och en undersökning bland kineser nyligen visar att förvirringen kan vara bra för svenska affärer.

- Undersökningen pekar på att svenska klockor säljer bra i Kina eftersom man förväxlar oss med klocknationen Schweiz, säger Gabriella Augustsson, kansliråd på utrikesdepartementet.

Men man ska inte dra allt för stora växlar av det hela, det är marginellt, tillägger hon samtidigt som hon säger att Schweiz är långt ifrån det sämsta landet att förväxlas med.

- Man kan bli hopblandad med värre länder. Men vi jobbar systematiskt med komma förbi stereotyper och felaktiga bilder. Vi arbetar för att Sverige ska sammankopplas med värden som till exempel innovation och kreativitet, säger hon.

Nyheten om misstaget på Wall Street inför Spotifys börsnotering nådde även till den schweiziska ambassaden i Stockholm. Ambassadrådet Gérald Délèze är van vid förvirringen.

- Jag minns när jag för 30 år sedan arbetade i New York, redan då var det vanligt att blanda ihop Sverige och Schweiz.

Att kinesiska konsumenter blandar ihop svenska och schweiziska klockor är inget han hört talas om tidigare och påpekar att marknaden för kopior är det riktiga bekymret för alpnationens urmakare.

- Lyckligtvis producerar både Sverige och Schweiz högkvalitativa produkter, så någon större skada innebär det inte.

När Svenska institutet (SI) frågar personer runt om i världen vad man associerar Sverige med kommer ofta välkända varumärken som Ikea och Volvo upp, men däribland smyger sig även höga alptoppar och djupa dalar in.

- Kunskapsluckan tenderar att blir större ju längre ifrån Sverige någon bor, speciellt i Asien och på andra sidan Atlanten, enligt institutets avdelningschef Henrik Selin.

För att skapa en så korrekt bild av Sverige som möjligt har SI bland annat tagit till kampanjer online som på ett lekfullt sätt anspelar på de schabloner som finns kring Sverige och Schweiz. Att göra undersökningar eller använda sig av sociala medier för att skingra förvirringen är även något som schweiziska myndigheter prövat. Med intressanta fynd, enligt Henrik Selin.

- I en Latinamerikansk mätning frågades det om vem som är Schweiz mest kända fotbollsspelare. Det vanligaste svaret var Zlatan.

- Sådana förväxlingar, tillsammans med händelsen vid New York-börsen, är en påminnelse om att det fortfarande finns en del utbildande kvar att göra, säger Henrik Selin.

I Schweiz lever närmare 8 000 svenska medborgare och räknar man in de med dubbelt medborgarskap rör det sig om 15 000-20 000 personer, enligt officiell schweizisk statistik.

Det finns ett hundratal svenska dotterbolag i Schweiz. Två av de större svensk-schweiziska aktörerna är automationsföretaget ABB med huvudkontor i Zürich och Tetrapak med bas i Lausanne. Möbeljätten Ikea öppnade sitt första utomnordiska varuhus i landet och finns på totalt nio platser runt om i Schweiz. Även Volvo går starkt med en försäljning och marknadsandelar som ligger över europeiskt snitt.

Källa: Regeringen

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-04-08 10:25

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Fotbollsgalan svt nyheter
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+