Zlatans okände tränare

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Zlatans okände tränare Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Zlatans okände tränare - Sagan om Z är snart färdigskriven.

I dag avslutas ännu ett kapitel när Zlatan Ibrahimovic för sista gången återvänder till sin hemstad Malmö med landslaget.

Men vad hände i början av sagan?

Sportbladet tog en promenad med en ­åldrad man som för första gången vill ­berätta sin version av hur allt började.

Tio barn är med på ­fotot.

De bär slitna dojor med bångstyriga ­plösar och gulnade snören. V-ringade tröjor. Den ­nedre raden vilar händerna mot knäna i tuffa poser, den övre har armarna i sidan. Alla är allvar­liga förutom killen till vänster, som flinande visar gluggen från en tappad tand.

Bilden går att plats- och tidsbestämma exakt. Den är tagen på TFF-cupen som årligen arrangerades under allhelgonadagen i Söderslättshallen i Trelleborg.

Således fjärde november 1989. En månad och en dag efter att den välkammade pojken i mitten ­fyllde åtta år.

27 år senare publicerar Zlatan Ibrahimovic lagfotot på Instagram. "Allt börjar med A" skriver han till sina 14,3 miljoner följare och får 260 000 lajks.

Men vilka var de ursprungliga lagkamraterna? Får vi tag på dem går det att ställa en intressantare fråga: vem var Zlatan på den tiden?

P9-laget representerade Malmö Boll- och Idrottsförening, en klubb som 2005 uppgick i FC Rosengård och aldrig förde register över sina yngsta pågar. TFF-cupen är nerlagd, deltagarförteckningar och slutspelsträd är kasserade, så den vägen är också stängd.

Föreningens förra styrelse är i dag spridd över Skåne. Jag ber dem gräva i minnenas djupaste gömmor och tillsammans erinrar de sig några förnamn - Ismo, Damian, Jörgen, Phuc.

Pojkarna måste ha blivit 34-35 år nu, jag söker efter dem, men informationen är för knapphändig. Jag tipsas om en annan väg framåt.

- Jag coachade Zlatan nittioett och nittiotvå. Han var smågangstrig men snäll. Men vill du veta mer så ring Stefan Baka. Det är han på bilden, säger Mats "Teddy" Karlsson.

- Zlatan var en frispråkig pojke som hade en egen vilja när jag tränade honom i MBI. Det var hans överlevnad. Du borde prata med Stefan Baka. Han vet mer, säger Christer Jönsson.

Har aldrig intervjuats

Här blir det lite rörigt, för Stefan heter egentligen Istvan och är ungrare. Han är den 50-årige mannen med det runda ansiktet och det milda leendet, han som på lagfotot ler så stolt bredvid sina orangeklädda adepter.

Med tanke på uppsjön av svenska, italienska och franska reportage om Zlatans ursprung borde Istvan vara en välciterad man, en startpunkt för svensk fotbolls stoltaste uppväxthistoria, men bortsett från en gratulation på 65-årsdagen i Sydsvenskan finner jag inga artikel där han figurerar.

Inga av MBI-stötarna har Istvans nummer. Det saknas på upplysningstjänsterna, där står bara att han närmar sig 80 år och är skriven i Malmö.

Jag skickar ett brev. Väntar.

Ger det tre dagar, ger upp, återfår hoppet i smyg, ger upp igen.

Så ringer det.

- Hej det är Istvan, jag har tänkt på det du skrev. Vill du träffas?

- Gärna. Men får jag fråga en sak: har du gjort några gamla intervjuer jag kan läsa innan jag åker till Malmö?

- Nej, det här blir min första. Kom ner så bjuder jag på pizza.

En juniormatch rullar igång på plätten som tidigare kallades MBI-planen i Rosengård. Åskådare kisar i solen, sippar ur pappmuggar.

Utanför den K-märkta drängstugan tar Istvan Baka emot. Han bär elegant kostym, vit skjorta med lila knappar, bröstnäsduk. Håret är tunt och struket bakom öronen, guldtänder glimmar när han tar i hand.

De senaste månaderna har hälsan försämrats och kroppen magrat till den grad att byxorna hänger lite påsigt.

- Jag ser ut som 65 nu. Förut såg jag ut som 50, men jag har gått ner fem-sex kilo, slutat med spriten och ska opereras för gallsten nästa månad. Sa jag att det blir pizza sen? Jag ska inte äta, men du får.

Inne i klubblokalens gula ljus, bland pokaler och vimplar, öppnar Istvan en lädermapp med diplom och foton. Bilderna på Zlatan är rariteter, säger han, och beklagar att de han lånat ut aldrig återlämnats. Nu har han bara två utfrätta fotografier kvar, två direktlänkar till alla de där timmarna på grusplanerna 1989.

På det ena står pojkarna på rad. På det andra sitter en åttaåring framför de andra, på knä i gruset med en fyra klämd mellan låren.

- Titta vem som har bollen på båda bilderna. Zlatan ville alltid ha den.

Istvan är ungrare men uppvuxen i Subotica i nuvarande Serbien, där han var juniorlandslagsman i fotboll och ägde både hus och bil. 1965 flydde han från titoismen, strävade mot Kanada där brodern Michael bodde, men hamnade i Malmö, fick påhugg i hamnen och blev kvar.

Efter semestern 1988 startade han en fotbollsskola i Rosengård. Han älskade barn, brann för fotboll och hoppades få kombinera kärlekarna.

- Jag hade 52 elever. Alla fick vara med i laget. Det var pojkar som inte kunde spela fotboll, men jag tillät dem spela i tio minuter. Springa lite. Det skulle vara socialt. Huvudsaken var inte att få fram de bästa, utan att få med alla av alla sorter.

Två gånger i veckan lärde han ut sportens grunder. Vristskott, bredsidor, mottagningar. När snön föll fortsatte drillningen i ett tält, till våren 1989 fick de elever som önskade vara med i ett sjumannalag. Några tackade ja, därbiland Ismo, Damian, Jörgen, Phuc och Zlatan.

- Jag minns att vi spelade mot IFK Malmö och förlorade med 2-1. Zlatan var mycket ledsen, han grät, han tålde inte att förlora.

Utmärkte han sig direkt?

- Ja. Jag märkte meddetsamma att han var något extra. Kort och kraftig. Han hade kraftiga lår för den tiden och tog alla frisparkar. Han var offensiv mittfältare, för han hade bra fysik och kunde springa fram och tillbaka. Efter matcherna hade han revor och märken överallt.

Baka har bara två fotografier kvar av Zlatan. "Titta vem som har bollen på båda bilderna. Zlatan ville alltid ha den", säger Baka.

"Föräldrarna såg min metod"

Var han svår att styra?

- Han var vänlig men blev ledsen om vi förlorade. Han ville vinna. Jag ville lägga en grund för alla spelare och var noga med att inte gå in på för svåra saker från början. Men Zlatan kunde det ändå. Jag minns när han var åtta år och skruvade in en frispark.

Ni förstod inte var han hade lärt sig det där?

- Nej. Vi blev förvånade, jag och publiken, för ingen hade visat skruvar för honom. Hur kan den lilla pojken skruva in en boll då? Vi vann den matchen med 3-1 eller 4-1.

Så det var Zlatans första ­drömmål?

- Ja, och det var han själv som hade tänkt ut det, inte jag.

Hur var han mot lagkamraterna?

- Bra, men lite egoist. Han ville göra mål hela tiden, ville ha bollen, jag skrek på honom "passa bollen, passa bollen!".

Vilken övning tyckte han var roligast?

- Att dribbla.

Och tråkigast?

- Lagspel. Jag var lite arg på honom för att han dribblade mycket. Men han tyckte om det. Och han var en fajter som gick ­direkt på bollen.

Istvan var hård i tonfallet men noggrann i pedagogiken. För att demonstrera sina metoder glider han ner från stolen, ner på sina 77-åriga knän och greppar min vad.

En sekunds osäkerhet uppstår. Han böjer ner min vrist mot en imaginär boll.

- Sparka så här. Ha vänsterbenet här. Alla föräldrar såg min metod, jag ville inte bara prata utan gå ner på knä och sätta bollen framför dem.

Har någon annan spelare du haft varit lika bra som Zlatan?

- Nej. Men några var nära. Två bröder var duktiga, Adi och Adrian. En var högerytter och en målvakt.

Efter TFF-cupen 1989 blev Istvan Baka A-lagstränare för BiH 82. På sitt sista möte med MBI bad han de andra tränarna att hålla ett öga på Zlatan.

Inte glömma att stimulera honom, för i den korte killen med de kraftiga låren fanns en framtida landslagsman.

Ett år som tränare, alltså. Mycket mer var

Källa - 2016-05-30 10:36

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Fotbollsgalan svt nyheter
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+