2 400 migranter räddade i insats på Medelhavet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

2 400 migranter räddade i insats på Medelhavet - Norska hjälpfartyget Siem Pilot och ett annat räddningsfartyg räddade runt 2 400 migranter i en dramatisk räddningsaktion på Medelhavet under lördagen, uppger den italienska kustbevakningen.

- Vi skulle föra 1 000 migranter från en tanker till Siem Pilot när gummibåtar plötsligt, i mörkret, dök upp, säger Pål Erik Teigen, polischef vid räddningsaktionen.

14 personer togs upp döda ur vattnet.

Under 24 dramatiska timmar räddade besättningen på Siem Pilot och en annan räddningsbåt panikslagna migranter i mörkret.

- Jag har aldrig upplevt en sådan här räddningsaktion. Vi skulle föra 1 000 migranter från en tanker till Siem Pilot när gummibåtar plötsligt, i mörkret, dök upp. Det såg hopplöst ut, säger Pål Erik Teigen, polischef vid räddningsaktionen.

Migranter på gummibåtarna försökte desperat nå räddningsfartyget, som var överfullt och inte kunde ta fler passagerare.


Försökte simma

Ungefär 25 personer kastade sig i vattnet från gummibåtarna och försökte simma mot Siem Pilot, och tvingade kaptenen att backa bort från platsen för att avskräcka andra från att göra samma sak.

Småbåtar från Siem Pilot drog upp människor från havet och småbåtar och flyttade över dem till tankern för att invänta räddning med ett annat fartyg, medan ett fartyg från Läkare utan gränser tog upp döda ur vattnet.

Omkring 2 400 migranter räddades i insatsen. 14 personer togs upp livlösa.


Smugglare inblandade

Teigen och hans besättning är en del av den stora räddningsinsatsen i Medelhavet som syftar till att rädda desperata migranter som försöker nå Europa.

Besättningen blev också tvungen att hantera människosmugglare.

- Det fanns en båt som var väldigt aggressiv hela natten. Vi använde fartygets sökljus för att skrämma bort den men den var fast besluten att försöka hämta de båtar vi hade räddat migranterna från, säger Teigen.

Under fredagen räddades 3 300 migranter och flyktingar i Medelhavet i 24 räddningsinsatser utanför Libyens kust, uppger den italienska kustbevakningen enligt CNN. Italiens inrikesdepartement sade i fredags att mer än 146 000 migranter har kommit till landet hittills i år.

Källa - 2016-10-23 02:13

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+