31 miljarder extra till migration

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

31 miljarder extra till migration - Regeringen skjuter till 31 miljarder kronor extra för migrationsutgifter i tilläggsbudgeten för 2016.
Finansieringen sker delvis genom att biståndet minskar med drygt 4 miljarder.

Utgiftsområdet migration får ett tillskott på 31 miljarder kronor i vårändringsbudgeten. Den största delen, 28,8 miljarder kronor, går till ersättningar och bostadskostnader som används för stöd till asylsökande samt till statsbidrag till kommuner och landsting.

Migrationsverket får 2,2 miljarder kronor extra till förvaltningskostnader, vilket motiveras med den stora ökningen av antalet asylsökande under hösten 2015.

Dessutom skjuter regeringen till 20 miljoner kronor för återvändandearbetet, det vill säga utgifter för resor och liknande för personer som får avslag på sina asylansökningar och måste återvända till sina hemländer.

Polisen ges ökade resurser, närpolisen förstärks och arbetet mot hatbrott prioriteras, skriver regeringen. Säkerhetspolisen får utökade resurser för att stärka arbetet mot terrorism.

Totalt får utgiftsområdet rättsväsendet ett tillskott på 593 miljoner, varav 283 miljoner ges till Polismyndigheten, 10 miljoner till Säkerhetspolisen och 300 miljoner till utgifter för offentliga försvarare, målsägandebiträdande och rättshjälp i brottmål.

Anslaget för utbildning och universitetsforskning minskas med 907 miljoner kronor 2016. Det beror till största delen, 658 miljoner, på att satsningen för att öka antalet anställda i förskolan och på lågstadiet inte slagit så väl ut som regeringen hade hoppats.

Avsatta medel har inte använts i den utsträckning som regeringen räknade med, och kommer nu i stället att tillföras senare år. Därför bedöms utgifterna för att anställa fler förskollärare och lågstadielärare att öka med 329 miljoner kronor både 2017 och 2018.

Källa - 2016-04-13 08:42

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+