Allt fler avtalar bort rätten till bostad

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Allt fler avtalar bort rätten till bostad - - När jag flyttade in så behövde jag verkligen någonstans att bo. Sen skulle hyresvärden renovera vinden och därför säga upp oss så småningom, säger Sandra Björklund Qvarford.

Sandra bodde i en lägenhet utan besittningsrätt. Det innebär att hyresgästen vid en uppsägning måste flytta utan möjlighet till en bedömning från hyresnämnden, något som går att få med vanliga hyresavtal.

- Besittningsrätt har man normalt sett. I tvister har man då rätt att bo kvar tills vi prövat saken. Om vi kommer fram till att hyresgästen måste flytta så kan vi också ge uppskov, säger Carl Rydeman, hyresråd i hyresnämnden.

Ombyggnationer och renoveringar är några anledningar till att hyresvärdar väljer att skriva kontrakt utan besittningsrätt, enligt hyresnämnden.

När Sandra Björklund Qvarford och hennes vänner fick besked om att de måste flytta hade de blivit förvarnade om att vinden skulle renoveras.

- Men så har det inte blivit, när vi flyttade så tog de in en ny hyresgäst. Jag har fått bättre koll efteråt, men oftast litar man på att det som hyresvärden sagt är rätt, säger hon.

På fyra år har antalet beviljade ansökningar hos hyresnämnden mer än fördubblats i Malmö och den ökande trenden är densamma runt om i landet. I Stockholm har mer än 9 000 kontrakt godkänts i år och i Göteborg är motsvarande siffra 3 270.

- När fastighetsägarna renoverar så flyttar de runt hyresgäster hela tiden, då kan hyresgästerna få avstå besittningsskyddet för att lägenheten ska användas som evakueringslägenhet i samband med en renovering, säger Charlotte Alvsing, hyresråd i Stockholms hyresnämnd.

Hon menar att den vanligaste anledningen till att den här typen av kontrakt tecknas i Stockholm är hyresvärdar som bygger om.

- Det pågår renoveringar över hela staden. Då kan det vara gamla hyresgäster som måste evakueras. Det är jättevanligt, säger Charlotte Alvsing.

Samtidigt har även antalet korttidsbostäder som kommuner ordnar till nyanlända personer som fått uppehållstillstånd ökat, vilket tidningen Hem och hyra tidigare rapporterat om.

- Det gäller ofta bostäder som anordnas av kommunerna inom ramen för socialt bistånd och som tar emot flyktingar som behöver en mer tillfällig bostad, säger Carl Rydeman.

Då är besittningsrätten bortavtalad och kontraktet sägs upp när de boende inte längre betraktas som nyanlända.

- Besittningsrätten är kanske den viktigaste bestämmelsen som finns i hyreslagen. Antalet avståenden har ökat i stort sett hela Sverige. Det är ett tecken på att vi har en speciell situation på bostadsmarknaden, säger han.

Källa - 2017-11-06 11:26

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+