Amerikansk viralgranskare utforskar Malmö

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Amerikansk viralgranskare utforskar Malmö - Bethania Palma var redan på väg till Sverige när den amerikanske presidenten Donald Trump gjorde sitt uttalande om “last night in Sweden". Hon styrde om resan till Malmö.

Från början tolkades det som att Donald Trump pratade om ett terrordåd, som inte hade skett. Men med tiden stod det klart att han refererade till ett inslag på den konservativa tv-kanalen Fox News som drev tesen att Sverige höll på att gå under på grund av invandring.

Allt det här väckte nyfikenheten på Bethania Palmas hemmaredaktion, faktagranskarsajten Snopes.

- Vi började se historier, mest på nätet, som berättade att det var så stora problem med brottsligheten i Sverige. Jag tyckte inte att det verkade så realistiskt, säger hon.

Resans mål var egentligen en konferens i Stockholm, på Källkritikens dag i måndags, anordnad av Metros Viralgranskaren. Bethania Palma arbetar själv på den amerikanska motsvarigheten Snopes. Eftersom hon ändå var här tyckte hon det var en bra idé att ta reda på hur mycket av nätryktena om Sverige, och Malmö, som faktiskt stämde.

Hur har Trumps uttalanden påverkat amerikanernas bild av Sverige?

- Det verkar har satt ett fokus på Sverige först och främst. Många amerikaner kunde nog ha levt hela livet utan att ha tänkt på Sverige. Men helt plötsligt skapades en situation där Sverige var på rubrikerna överallt, säger hon.

Att hon nu gör en avstickare till just Malmö har att göra med att staden, och Rosengård, ofta nämns i tvivelaktiga nätartiklar i USA. Planen är att prata med experter, poliser och vanliga Malmöbor för att se om uppgifterna om farliga och laglösa områden stämmer. Ungefär som amerikanen Tim Pool gjorde för någon månad sedan.

Redan innan Donald Trump började prata om Sverige såg Bethania Palma negativa artiklar på nätet som handlade om Malmö, ofta från främlingsfientliga och antimuslimska grupper. Hon ser det som tydligt politiskt drivet.

- Sverige och Europa har tagit emot många flyktingar och det gör att det blir en måltavla, säger hon.

Hon har redan gjort ett nedslag i Rinkeby i Stockholm. Hennes bedömning är att situationen påminner om många andra platser i världen - där det finns ekonomiska orättvisor finns det brott. Beskrivningarna går lätt över i propaganda, menar hon, och ser hård källkritik som nödvändig.

- I varje demokrati är tillgång till information en fråga på liv och död. Ska du ha ett öppet samhälle måste du ha tillgång korrekt och sann information, säger Bethania Palma.

Sajten faktagranskar vandringssägner och myter på nätet, ungefär som svenska Viralgranskaren. Snopes har ett samarbete med Facebook där läsare kan flagga misstänkt falska nyheter. Om Snopes redan har kontrollerat uppgifterna poppar deras artikel upp.

Källa - 2017-03-16 19:35

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+