Antalet rattfulla stoppade på Öresundsbron ökar kraftigt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Antalet rattfulla stoppade på Öresundsbron ökar kraftigt - Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) är knappast ensam om att ha åkt fast för rattfylleri vid den tillfälliga gränskontrollen på Öresundsbron. Årets första halvår stoppades 57 rattfyllerister vid kontrollen - nitton gånger fler jämfört med samma period förra året.

Kritiken har varit stark i Skåne mot regeringens beslut om att införa tillfälliga gränskontroller och id-kontroller för resor från Danmark till Sverige. En konsekvens av gränskontrollerna som sällan uppmärksammas är att de lett att betydligt fler förare åker fast för fylleri på väg från Danmark.

De första sex månaderna förra året upptäckte polisen tre all av rattfylleri vid gränskontrollen vid brofästet. Samma period i år upptäcktes 57 fall - nitton gånger så många.

Ökningen beror på att polisen genomför gränskontroll på nästan alla som passerar bron - 95 procent av förarna och passagerarna kontrollerades i juli månad, enligt polisen. I många fall genomför polisen också alkoholtest på förarna.

- Gränskontrollen har den här konsekvensen. Det är både civilanställda och poliser som stoppar bilar vid gränskontrollen, och jag skulle gissa att alla som stoppas av polisen får göra utandningsprov, säger Timmy Jeppsson, biträdande inre befäl vid polisen i Malmö.

Rattfylleri är inte det enda brottet som upptäcks i större omfattning på grund av gränskontrollen. Också antalet anmälningar om drograttfylleri var tjugo gånger fler första halvåret i år jämfört med förra året. Även övriga narkotikabrott har ökat kraftigt.

Antalet fall av människosmuggling har också ökat, vilket SvD tidigare berättat om.

- Gränskontrollen gör att vi kontrollerar människor mer nu. Det är mycket narkotika, rattfylleri och vi upptäcker även en del stölder, säger Timmy Jeppsson.

De tillfälliga gränskontrollerna infördes i november förra året. Regeringen motiverade införandet med behovet av att ha koll på personerna som tar sig till Sverige och att fånga upp dem som söker sig hit för att söka asyl.

Bara en liten andel av de asylsökande fångas dock upp av gränskontrollen.

Det beror troligen delvis på att gränskontrollen för tågresenärer den senaste tiden har prioriterats ner. Enligt polisen kontrollerades bara var tionde passagerare i juli.

I januari införde regeringen även id-kontroller för resande med tåg-, buss- och båt från Danmark. Kontrollerna görs på dansk sida, och har inneburit att tågresorna till Sverige nu tar mer än dubbelt så lång tid som de brukar.

Källa - 2016-08-13 21:03

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+