Assange Det här är bara början på kriget

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Assange Det här är bara början på kriget - "Så här beter sig inte civiliserade länder", säger Julian Assange om Sverige och EU. På balkongen utanför Ecuadors ambassad lovar han att det här bara är "början på kriget".

Journalisterna har sträckt sina mikrofoner mot balkongen i närmare en halvtimme. Den internationella presskåren har väntat utanför Ecuadors ambassad sedan förmiddagen.

På trottoarerna är det fullt av journalister och turister. Polisen är på plats för att se till att trafiken löper på gatan. Men bilarna saktar in och nyfikna ansikten blickar mot ambassaden.

“You’re a very naughty boy", ropar en av Londons taxichaufförer mot balkongen.

I väntan på att Julian Assange ska tala dyker allt fler personer upp. Ett par demonstranter håller upp plakat. “Free press, free Assange".

Gardinerna dras åt sidan och folkmassan pressar sig närmare balkongen. Ett sus går genom presskåren och kamerornas slutare smattrar.

“Come on", ropar en fotograf och Julian Assange stiger ut. Han håller upp en knuten näve och folkmassan utanför ambassaden applåderar.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

- I dag är en viktig dag för mig, säger Assange.

- Jag har frihetsberövats i sju år utan att ha åtalats för ett brott. Jag har tillbringat fem år i ambassaden utan solljus. Det här är inget jag förlåter och inget jag glömmer.

Julian Assange riktar sin ilska mot EU.

- Jag hoppas att det här kommer att handla om mer än mig. Utlämning utan åtal har normaliserats inom EU. I Sverige kan man häktas på obestämd tid utan åtal, det är inte så vi förväntar oss att civiliserade länder ska bete sig.

Assange blickar ut över folkmassan och säger att det här bara är början.

- Nu börjar det verkliga kriget.

Han hoppas på en dialog med Storbritannien om sin asyl i Ecuador.

Redan på förmiddagen började folkmassan samlas utanför ambassaden.

Rita Misson och hennes son John Misson från Australien är på besök i London. De var på väg till Harrods som ligger ett stenkast från Ecuadors ambassad. Då de fick höra nyheten om att förundersökningen lagts ner bestämde de sig för att vänta utanför ambassaden i stället.

- Det verkar inte som om han tänker komma ut, säger Rita Misson.

Rita och John Misson har tillbringat två timmar utanför ambassaden. Assanges livsöde fascinerar dem.

- Tänk att han har suttit där i fem år. Det är ju som att ha suttit i ett lyxfängelse, säger Rita Misson.

Marketta Cemkerová från Tjeckien har stått utanför ambassaden i en timme. Också hon fascineras av Julian Assange.

- Jag gillar honom. Jag gillar hans mod och hans stöd för yttrandefriheten. Han borde få en rättvis rättegång.

En polisbil och ett par poliser är också på plats. Poliserna säger att de inte kan uttala sig om Assange, de är bara där för att hålla koll på trafiksäkerheten.

Scotland Yard har däremot bekräftat i ett uttalande att de tänker gripa Wikileaksgrundaren om han lämnar ambassaden. Enligt Londonpolisen kan Julian Assange ännu gripas därför att han bröt mot villkoren för sin borgen då han lämnade sin husarrest och ansökte om asyl i Ecuadors ambassad.

Julian Assange har tillbringat fem år i ambassaden. Polisen bevakade byggnaden dygnet runt mellan 2012 och 2015, men då det blev klart att det kostat myndigheterna drygt 136 miljoner kronor trappades bevakningen ner.

De brittiska myndigheterna har ännu inte bekräftat om de tagit emot en utlämningsbegäran av USA. Premiärminister Theresa May har hållit ärendet på avstånd. May, som är mitt uppe i valkampanjen inför parlamentsvalet i juni, har blivit känd för att svara undvikande på journalisternas frågor. Då det gäller Assange har hon sagt att det är ett ärende för polisen och att Storbritannien tar ställning till begäran om utlämning "fall för fall".

Ecuadors utrikesminister Guillaume Long har välkomnat beskedet från överåklagare Marianne Ny. Enligt honom kommer man nu att göra allt för att se till att Julian Assange ska få fri lejd till Ecuador.

- Ecuador kommer att intensifiera den diplomatiska diskussionen med Storbritannien för att se till att Julian Assange kan njuta av sin asyl i Ecuador, säger Long.

För många av de nyfikna besökarna utanför ambassaden är Julian Assange en fallen hjälte.

- Först trodde man att han var en vit riddare, men nu har man fått en annan bild av honom, särskilt efter den där dokumentären om Wikileaks, säger John Misson.

- Australien kommer knappast att ordna en välkomstkommitté om han kommer hem, säger Rita Misson.

Men utanför ambassaden finns också en annan syn. “Fake news", säger en äldre man som inte vill uppge sitt namn. Han har ingen lust att prata med journalister och har inget gott att säga om Sverige.

- Ni vet vad ni har gjort. Ni har hjälpt till att fängsla en oskyldig man.

Källa - 2017-05-19 18:44

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+