Assange förhörs i London

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Assange förhörs i London - Förhöret ska ske på Ecuadors ambassad i London där Assange befunnit sig sedan han sökte politisk asyl 2012 av rädsla för att bli utlämnad till USA. Åklagarmyndigheten har inte velat ställa upp på någon intervju inför förhöret, men i ett pressmeddelande skriver Marianne Ny att "Det är värdefullt att förundersökningen nu kan föras framåt genom att förhör med den misstänkte kan komma till stånd".

Att rättsfallet har dragit ut på tiden beror på att Åklagarmyndigheten inte velat genomföra något förhör vid ambassaden, utan krävt att Assange ska föras till Stockholm. Australiern har dock vägrat, eftersom Sverige enligt honom inte gett några garantier för att han inte ska utelämnas till USA.

Den svenska biträdande åklagaren i ärendet, chefsåklagare Ingrid Isgren, kommer att närvara vid förhöret tillsammans med en svensk polisinspektör. En ecuadoriansk åklagare ställer frågorna till Assange, och eventuellt ska även ett dna-prov tas.

Resultatet av förhöret ska enligt Åklagarmyndigheten sedan redovisas skriftligt från Ecuador till de svenska åklagarna vid en senare tidpunkt.

- Vi hoppas på att förhöret ska bli av så bra kvalité som möjligt och att Assange kan lämna en sådan förklaring att åklagarna lägger ned förundersökningen. Blir det låg kvalité är det så att vi får begära ett förhör till, säger en av Assanges svenska advokater, Per E Samuelsson, till TT.

Han har dock ifrågasatt vilken kvalité det kan bli på förhören:

- Det är en åklagare från Ecuador som ska ställa frågor som åklagarna själva skrivit i förväg. Vi försvarare har inte beretts möjligheter att till åklagare komma med våra frågor, sade Samuelsson till TT för ett par veckor sedan när förhöret ursprungligen var tänkt att hållas.

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin utevaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

I mars förra året gick svenska åklagare med på att förhör med Assange skulle hållas i London. I augusti samma år preskriberades ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

Källa - 2016-11-14 06:12

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+