Assange instängd i fyra år nu radar kändisar upp sig

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Assange instängd i fyra år nu radar kändisar upp sig - Från hjälte till misstänkt sexbrottsling. Wikileaksgrundaren Julian Assanges vistelse på Ecuadors ambassad i London gick på söndagen in på femte året. På flykt från den svenska rättvisan bor Assange isolerad i ett litet rum med sollampa och fick förra månaden en kattunge som sällskap. Kändisarna radar nu upp sig för att visa sitt stöd.

Wikileaksgrundaren Julian Assange hyllades över stora delar av världen som en hjälte som stod upp för yttrandefrihet och avslöjade staters och företags dolda förehavanden.

Men under Sverigebesöket i augusti 2010 blev han misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han hann lämna Sverige och är fortfarande häktad i sin utevaro.

Den 19 juni 2012 framkom att Assange sökt politisk asyl i Ecuador och att han befann sig på landets ambassad i London.

Nu har han suttit inne på ambassaden i fyra år.

Assange hyllas globalt av sina anhängare i dag, bland annat av en rad kändisar som Patti Smith, Brian Eno, PJ Harvey, Noam Chomsky, Yanis Varoufakis, Ai Weiwei, Vivienne Westwood, Michael Moore och Ken Loach.

- Vårt juridiska system har manipulerats för att hålla en modig man isolerad, säger filmregissören Loach, enligt the Guardian.

Assange har nu alltså i fyra år levt isolerad i sitt 16 kvadratmeter stora rum på ambassaden -en beskickning som saknar trädgård - ett stenkast från Harrods i centrala London. Assange har själv jämfört med att leva på en rymdstation. Det är i alla fall inte värre än en fänglsecell, har en vän till honom sagt.

- Men han håller definitivt rummet välstädat för att vara en före detta hackare, sade samma vän.

Julian Assange själv har berättat i intervjuer att han kollar på australiska tv-serier och filmer för att koppla av.

-Självklart är det jobbigt att vakna upp och se samma väggar varje dag, men å andra sidan arbetar jag bra, så det är lite kontraproduktivt att hålla mig instängd här för vad kan jag göra förutom att arbeta? sa Assange i en intervju 2013.

I rummet har han ett löpband, en dusch, en mikrovågsugn, en sollampa för att hans kropp ska producera d-vitamin -och en dator så klart. I maj fick Julian Assange en katt för att hålla honom sällskap. Katten har självklart ett eget Twitterkonto, där följare bland annat kan se kattungen leka med modeskaparen Vivienne Westwood.

This is me having a yarn with aunt Viv! https://t. co/7WtvQLz2v6 https://t. co/0hTC9EMQSe

Assange har fått besök av en mängd kändisar under sin vistelse på ambassaden. Han har själv nämnt Yoko Ono, Sean Lennon, Maggie Gyllenhaal, John Cusack och rapparen MIA.

@ladygaga if ur at harrods today , come visit Assange at the Ecuador embassy across the st. im there. ill bring TEA and CAKE.

Svenska åklagare har fortsatt försöka få Assangetill Sverige för att höras och Assangehar vägrat med motiveringen att han är rädd att Sverige ska överlämna honom till USA där han riskerar ett långt fängelsestraff.

I mars förra året bytte åklagarna fot och gick med på att förhören skulle hållas i London.

I augusti samma år preskriberades ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades. Men det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020. Så vi får se om han håller sig kvar på ambassaden i fyra år till.

Källa - 2016-06-19 10:11

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+