Asylrätt betyder inte asylgaranti

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Asylrätt betyder inte asylgaranti - 85 procent av de 35 000 ensamkommande unga som kom förra året får förmodligen stanna i Sverige, om de asylansökningarna som hittills har behandlats ger någon vägledning. Många av de ensamkommande är afghanska killar som har sina familjer i Iran, men eftersom de är afghanska medborgare är det till Afghanistan de skickas "tillbaka". Migrationsminister Morgan Johansson har förvisso helt rätt när han säger att Sverige inte kan "ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar" (SVT Agenda 23/10). Och för den enskilde som riskerat livet och tagit sig hela vägen hit, men bedöms sakna asylskäl, är detta förstås ett hårt besked.

Men detta är vad reglerad invandring med intakt asylrätt innebär. Om varje fall ska prövas individuellt innebär det att man måste skicka tillbaka dem som har fått avslag. I realiteten stannar dock en hel del trots att de fått nej, i växande skuggsamhällen. Vårt system bygger på att de flesta frivilligt lämnar landet efter avslag. Om vi ska ha reglerad invandring i samarbete med övriga EU behövs gränskontroller. Annars fördelas migrationen för ojämnt, vilket exempelvis lägret i Calais som nu rivs visar. "Djungeln", som det kallas, finns för att migranterna hellre vill ta sig till Storbritannien än att söka asyl i Frankrike.

Kritiserar man utvisningar och lägerrivningar behöver också bättre alternativ presenteras. Slopa asylprocessen och gränskontroller och låta alla som vill få komma? Slopa asylrätten och låta endast kvotflyktingar komma? Vad göra?

Källa - 2016-10-24 18:17

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+