Asylsökande gick över Öresundsbron

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Asylsökande gick över Öresundsbron - För första gången har en grupp asylsökande lyckats gå från Danmark till Sverige via Öresundsbron, rapporterar nyhetsbyrån News Øresund. Gruppen, fem unga personer under 18 år, tog sig över natten till den 12 maj.

Köpenhamnspolisen har satt upp värmesensorer i den långa järnvägs- och motorvägstunneln som inleder Öresundsförbindelsen från den danska sidan. Sensorerna gav utslag, men ungdomarna hittades först när de redan hunnit över till Sverige.

- Vi är väldigt bekymrade över det här. Vi håller på att se om det när något vi kan förbättra vad gäller belysningen eller övervakningen, säger Sanna Holmqvist, kommunikationschef på Öresundsbrokonsortiet, till News Øresund.

Hittills i år har över 55 försök att ta sig över bron till fots upptäckts.

- Det värsta med detta är oron, det är människor som riskerar sina liv. Det sker flera gånger i veckan nu, det har ökat nu när sommaren börjar.

Nej till väktare

Kvällsposten har tidigare berättat om ökningen av flyktingar som väljer att försöka gå över bron till Sverige. En flyktväg som är förenad med livsfara.

- Varken tunnelrören för järnvägen eller motorvägen är byggda för att människor ska vistas där. I tågtunneln finns en liten avsats att gå på men man ska inte vara där. Det är farligt, har Jopas Wulff, chef för trafikledningen på Öresundsbron, sagt till Kvällsposten.

Häromveckan sa danska myndigheter nej till att sätta väktare vid tunnelmynningen på den danska sidan. Argumentet var att en sådan insats skulle vara för dyr med tanke på att det redan finns värmesensorer som registrerar om någon rör sig i tunneln.

Larm om lastbilsliftare

Polisen i Skåne har dessutom slagit larm om att personer gömt sig under lastbilar på färjan från Helsingør och på så sätt tagit sig in i Sverige. Det ska ha hänt vid ett par tillfällen.

- Det är information som vi har fått, berättade Ewa-Gun Westford, pressinformatör på polisen i slutet av april.

Källa - 2016-05-27 07:57

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+