Asylsökande kan få praktik hos kommunen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Asylsökande kan få praktik hos kommunen - För närvarande bor ungefär 160 asylsökande i åldern 20-59 år i Lunds kommun. Det är en del av dem som kan bli aktuella som praktikanter hos kommunen.

- Vi tycker att det är viktigt att vi tar ett större gemensamt ansvar för de nya människorna som kommer till vår kommun, säger kommunalrådet Elin Gustafsson (S).

Hon är ordförande i kommunstyrelsens arbetsgivarutskott, som på torsdag ska besluta om Lund ska teckna en avsiktsförklaring med Migrationsverket kring praktik för asylsökande.

- Vi vill jobba med att bli en mer inkluderande arbetsgivare, men det här är också viktigt ur ett kompetensförsörjningsperspektiv.

- Vi utgår ifrån att de asylsökande som finns i Lunds kommun kommer att bli medborgare här i framtiden. Då tycker vi att det är viktigt att ge dem förutsättningar för att kunna få in en fot på den svenska arbetsmarknaden, se hur det funkar, lära sig språket lite lättare och få en möjlighet att klara den långa tiden under asylprocessen på ett lite bättre sätt.

Tanken är att tjänstemännen på kommunkontoret efter beslutet ska ta fram förslag på hur avsiktsförklaringens intentioner kan genomföras.

- Sedan tänker jag att vi politiskt får sätta en målsättning kring hur många vi önskar. Men nu, i ett första skede, vet vi inte hur många personer som kan tänkas vara aktuella, säger Elin Gustafsson.

Källa - 2016-06-08 07:07

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+