Berts nya affär Mobila hem åt nyanlända

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Berts nya affär Mobila hem åt nyanlända - Bert Karlsson är inte den som vilar på hanen. När flyktingströmmen nu sinat har han nya affärer på gång. Snart kan nyanlända få flytta in i hans mobila villor, flyktingboendena bli hotell och maten från fabriken serveras på restauranger.

- Jag var ju tvungen att göra något när jag stänger flyktingboendena. Jag räknar med att det håller på max ett år till. Jag är ju entreprenör, säger Bert Karlsson, som nu vidgar sin diversehandel i flyktingkrisens spår.

De drygt 40 asylboendena som han driver i bolaget Jokarjo, och som han tjänat mångmiljonbelopp på under ett par år, ska stängas under året. SvD har i några uppmärksammade artiklar berättat om hans verksamhet i Jokarjo.

Bert Karlsson har startat ett nytt företag, Mobile Homes Sweden AB, som låter tillverka villor på hjul i Polen. Just nu är en fabrik i gång, men snart ska ytterligare en öppnas där.

- Det är dubbelt så dyrt att tillverka i Sverige som i Polen. Därför gör vi dem där.

De mobila villorna finns i tre storlekar, 48, 35 och 25 kvadratmeter. Han berättar att tillverkningskostnaden ligger på runt 5000 kronor kvadratmetern, vilket innebär mellan 125000 och 250000 per hus. Men när Bert Karlssons bolag säljer dem vidare, till kommuner, campingar och andra, så tar han drygt 10000 per kvadratmeter.

- Det är en mycket bra affär det här, större än allt jag gjort tidigare, säger han.

Fast han säger att hans marginal bara är runt 10 procent i slutändan.

- Det är mycket omkostnader, frakt och så.

Han räknar med att sälja 1000 villor på hjul i år, men skulle lätt kunna sälja det dubbla, berättar han.

Nu har han satt uppe en demonstrationsstad i Skara, Rullebo, som ska visas på lördag.

Husen kan bli en lösning för kommuner med bostadsbrist, exempelvis efter den stora flyktingströmmen, tycker han. Kundgruppen består av alla, enligt Bert Karlsson.

- Kommuner, pensionärer, studenter - ja även flyktingar. Det ringer en kommun om dagen och frågar.

Bert Karlsson har meddelat att hans bolag Jokarjo lägger ned sina flyktingboenden nu när flyktingströmmen sinat. Men de kommer att öppnas på nytt, nu i ny skepnad.

- Jag öppnar hotell där, Smålandshotellet. 500 kronor per rum och natt, men då får man städa själv, berättar han för SvD.

Bert Karlsson berättar för SvD att han har planer för matfabriken, som han startade för att förse sina flyktingboenden med mat.

Ännu är han ganska förtegen om vilka som kommer att äta maten som förr serverades till asylsökande.

- Jag har en kedja som jag går ihop med, med 60-70 ställen. Jag säger inte mer, jag håller på med affären nu.

Vad det är för slags kedja, eller vad det är för ställen, det vill han inte berätta.

Han berättar att fabriken hittills har tillverkat 25000 portioner per dag, som transporterats därifrån med tre långtradare.

- Nu höjer vi kvaliteten och går ihop med kedjan, det här blir riktigt bra. Vi använder vakuumteknik, så vi kan servera färska grönsaker i stället för frysta, och vakuumförpackade kondisbitar så att de håller sig.

Bert Karlsson startade skivbolaget Mariann Grammofon 1972. Skivbolaget har haft flera stora artister, de mest framgångsrika var dansbandet Vikingarna.

2006 såldes bolaget till Warner Music Group. Men innan dess hade Bert Karlsson vidgat verksamheten, bland annat genom tävlingen Fame Factory i Tv3.

Pengarna från skivbolaget har gjort att han kunnat satsa vidare på en rad olika verksamheter. Man kan nog utan att överdriva kalla Bert Karlsson för en diverse-entreprenör. Han har bland annat drivit matbutik, varit förläggare, drivit badhus, skidanläggningar och nöjesparker.

När flyktingströmmarna från Balkan nådde Sverige på 90-talet hörde Bert Karlsson till dem som ville begränsa invandringen. Tillsammans med adelsmannen Ian Wachtmeister grundade han Ny demokrati, och åkte runt och demonstrerade hur mycket flyktinginvandringen kostade. Bland annat med hjälp av röda ölbackar.

På den tiden drevs flyktingboendena av Migrationsverket.

Källa - 2016-11-14 15:14

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+