Berts vinst 100 milj får ständiga dödshot

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Berts vinst 100 milj får ständiga dödshot - Bert Karlsson kunde sedan länge ha levt ett välbeställt pensionärsliv. Istället sticker han ut sin Skara-näsa längre än någonsin i landets just nu mest laddade fråga.

Hans bolag väntas göra en vinst på nära 100 miljoner kronor på flyktingboende i år.

Men framgången har ett pris. Karlsson får dödshot varje vecka.

- Det senaste fick jag i telefon natten till fredag. Det var en person som förklarade precis hur han skulle döda mig.

Bert Karlsson har varit entreprenör i nästan 60 år. Han berättar om detta i boken "Bert Karlsson - så blir du miljonär", skriven tillsammans med Johan Rylander, sportjournalist på Göteborgs-Posten. Boken släpps på Sportförlaget senare denna vecka i samband med Bokmässan i Göteborg.

Bert berättar om sina år som entreprenör från 12 års ålder fram till i dag.

En del av innehållet speglar hans nuvarande arbete som vd i företaget Jokarjo AB, där Bert och affärspartnern Carl-Emil Ahmetbasic driver flyktingförläggningar för asylsökande.


Kan bli miljardomsättning

Jokaro AB har nu 44 anläggningar och är landets i särklass största aktör i branschen. Själva affärsidén är storskaligheten: man kan ge Migrationsverket ett lägre anbud per flykting och natt eftersom man har så många, kort sagt.

Hur mycket kommer ni att fakturera Migrationsverket i år?

- 800 miljoner kronor, kanske mer ändå.

Och då gör bolaget en vinst på. . ?

- Ungefär tio procent, det är där man ska ligga tycker jag. Totalt kanske vi kommer upp i en miljard i omsättning. Det finns oseriösa aktörer i branschen som gör en betydligt större procentvinst på omsättningen, men då gör man inte ett bra jobb.

- Man fuskar med kvalitet på allt från personal till boenden, pressar kostnaderna för mycket.

- Men vi fuskar inte. Vi är störst för att vi är bäst och billigast.

Karlsson har tidigare sagt till GT att han gör 25 procent i vinst.

Runt 100 miljoner kronor räknar man med i år totalt.

Bolaget har dock fått kritik. Ett exempel handlade om dålig mat vid boendet i Svenshögen i Bohuslän. Migrationsverket påtalade detta i mejl i oktober förra året, enligt Svenska Dagbladet (delar av tidningens granskning har Bert Karlsson anmält till Pressens Opionsnämnd).

Verket skrev: "Vi har påpekat vid ett flertal gånger hur maten på Svenshögen serveras. Enligt avtalet ska det serveras näringsrik, samt varierande kost. Detta uppföljs inte", skriver Maria Seffner 
på Migrationsverket den 20 oktober till Jokarjo.


Dödshot varje vecka

Sedan dess har Jokarjo börjar laga maten till boendena i egen regi - vilket hjälper till att öka vinsten ytterligare.

Branschen är alltså synnerligen lukrativ och rör upp känslor som få andra i det svenska folkhemmet. Och den senaste stora framgången för Bert Karlsson har haft, och har, sitt pris.

- Folk kan inte skilja på sak och person. Politikerna som fattar besluten får de som hotar sällan tag i, så det är sådana som jag som får ta skiten.

- Jag får massor av hot, allvarliga sådana. Varje vecka får jag dödshot. Men jag bryr mig inte, jag berättar inte om hoten för någon. Jag polisanmäler inte. Jag vill inte ge dem någonting i form av uppmärksamhet.

Andra gånger kan det handla om attentat mot flyktingförläggningar, vilka har accelererat i antal senaste åren.

Bert Karlsson lider med sina anställda när sådant inträffar.

Själv ruskar han av sig olustigheter likt en blöt katt med nio liv. Bert är en man som alltid tagit plats och kan uppfattas som synnerligen burdus.

Han hörs och syns och säger vad han tycker i alla lägen.


Svingar mot ansvariga

I boken bjuder han självklart på ett antal rallarsvingar.

Inte minst mot dem som är ansvariga för migrationspolitiken.

- Den är ett gigantiskt misslyckande som pågått under lång tid. Det har tyvärr fört med sig att halva befolkningen har gjorts till rasister för att man har åsikter om en politik som inte fungerar.

Bert anklagas ofta själv för att vara rasist.

- I själva verket är det tvärtom. 60 procent av mina anställda har invandrarbakgrund. Det beror inte på att jag kvoterar, utan på att de är mer arbetsamma än de flesta svenskar och kommer till jobbet varje dag.

Bert menar att svenskar är jordens näst lataste folk.

- Bara norrmännen är latare.

Många politiker och kommuner får sig en känga i boken. Migrationsverket och företagare, inte minst norska sådana, i branschen som han anser oseriösa likaså.

- Det mesta i branschen är seriöst i dag, men det finns ett antal aktörer som borde ha varit borta för länge sedan. Som förstör för oss andra. När folk ser "Uppdrag gransknings" reportage till exempel om bolag som missköter sig, så tror alltför många att vi gör likadant.

GT har tidigare berättat att han eget bolag har ansökt och fått lönebidrag från Arbetsförmedlingen. Något som inte är olagligt, men möjligen orimligt med tanke på vilka vinster man levererar.

- Det är mycket i samhället som inte är rimligt, sa Bert då.


Fem extrajobb som 12-åring

Nu är det snart 60 år sedan han som 12-åring bestämde sig för att han skulle bli företagare. Som pojke hemma i Tidan, en ort med ungefär 1000 invånare i Skövde kommun, hade han ibland fem extrajobb vid sidan av skolan.

Och som 15-åring var han redan så driven att han hade tre yngre grabbar "anställda". Då handlade det om att såga till ved av rester från sågverket på hemorten och sälja till ortens villaägare.

Efter att bland mycket annat varit med och skrivit en betydande del av svensk musikhistoria under flera decennier har han nu byggt upp ett företag med miljardomsättning och 500 anställda.

Men trappa ner har 71-åringen inga planer på.

- Jag jobbar dygnets alla vakna timmar. Och svarar alltid i telefon. Ett missat samtal kan betyda ett missat projekt.

För det finns alltid nya projekt för en entreprenör.

- Det är mycket nya grejer hela tiden. Det här med flyktingboende kan snart vara över. Det gäller det att hitta på nya grejer.

Som. . ?

- Den stora grejen för mig i dag, jag förväntar mig att jag har tre fabriker inom tre år, är byggandet av villavagnar.

- Det kommer att bli det största jag gjort.

I MORGON: Bert Karlsson skrev musikhistoria - och upptäckte nya svenska världsstjärnan.

Källa - 2016-09-19 06:25

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+