Besvikna liberaler sneglar mot C efter Ohlssons avhopp

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Besvikna liberaler sneglar mot C efter Ohlssons avhopp - Oron i den socialliberala falangen växer inom Liberalerna. Nu drar sig många av Birgitta Ohlssons supportrar tillbaka till lokalt partiarbete. Andra vänder blicken mot Annie Lööf och Centerpartiet.

Kvällen före nazistdemonstrationen skulle Luf Väst sätta upp hjärtan i hela stan. De skulle kärleksbomba Göteborg i orange. Men på torsdagen satt ett 15-tal liberaler i en nyrenoverad källare några minuter från Centralstationen och kände att det var svårt att orka.

Bara två veckor tidigare hade Birgitta Ohlsson dragit sig ur kampen om partiledarposten i Liberalerna. För dem som hade jobbat för Birgitta kändes det som var tänkt att bli ett kampanjmöte, mer som gruppterapi.

- Hur ska man hitta energin att fortsätta nu, hur ska jag orka? frågade en ung tjej från Borås.

- För att du måste, svarade Birgitta Ohlsson.

Bland de liberaler som hade samlats i partilokalerna var det mest unga, Birgitta-fans. Men en och annan äldre medlem hade hittat ner till det nästan sterila rummet med vita väggar och ett gäng blå kontorsstolar.

- Jag har varit aktiv medlem i partiet sedan 1950-talet. För mig finns ingen anledning att vara med längre, jag kan inte gå vidare efter att man slösat bort en kandidat som du, sa en av dem när Birgitta Ohlsson slutat prata.

Liberalerna har länge delats i två läger, egentligen två typer av liberalism. Bland falangen som vill ha frihet från auktoritet, har många velat se en ny partiledare. Där är det oroligare än på länge. I bakgrundssamtal berättar centrala källor om hur man noga bevakar ordningen på riksdagslistorna, och vem som hamnar på valbar plats inför valet, för att få svar på vart partiet är på väg.

Bara dagen efter att Birgitta Ohlsson gav upp kampen mot Jan Björklund skulle riksdagslistan i Västerbotten sättas, ett av utmanarens starka län. Men socialliberala Maria Lundqvist Brömster, som vunnit en jordskredsseger i provvalen och som valberedningen föreslagit som listetta, hamnade förvånande nog på tredje plats. Högst upp fanns i stället Ulrica Westerlund, som länge drivit en hårdare linje i migrationsfrågan och som varit internt uppbackad av Jan Björklund.

Det är bara ett exempel, men det oroar den socialliberala falangen. Att kravliberalen Johan Pehrson är på väg tillbaka in i riksdagen vet alla, nu är det heller ingen som tvivlar på att han hamnar överst på listorna i Örebro. Då riskerar ännu ett namn från den socialliberala vänstern att försvinna från valbar plats, Christina Örnebjer. Hon är också en av dem i riksdagen som tydligast backat Birgitta Ohlsson, påpekar många.

Och trots att riksdagslistorna i Stockholm inte sätts förrän den 11 oktober, har listordningen redan läckt ut på sina håll. Utanför valbar plats finns enligt SvD:s källor Nina Lundström, en av de som öppet gått ut och sagt att hon ville se Birgitta Ohlsson som partiledare. Trots att Lundström i provvalen hamnade på sjätte plats och borde ha klarat sig, ser hon nu ut att få kämpa för att ta sig in i riksdagen.

Den nya ordningen på listorna oroar inte bara den ena delen av partiet, i valberedningen är frustrationen stor bland de som tror på sådant som att sträcka ut en hand till förlorarsidan.

- Det folk säger är att det pågår en viss utrensning. Det finns en känsla av olust, säger en källa.

För någon vecka sedan samlades liberala kommunalråd, regionråd och ledande politiker i Bålsta på personalkonferens. Stämningen där var en annan än vid terapimötet i Göteborg. Personstrider är inget nytt, inte heller att Jan Björklund går vinnande ur dem.

Ändå var något förändrat.

Två och två gick alla runt och pratade om hur det skulle bli att fortsätta framåt. På scenen stod Jan Björklund och Maria Arnholm och beklagade att Birgitta Ohlsson inte längre skulle finnas med i partiet.

Men de som hade hoppats på en ny partiledare var inte övertygade. Förutom en tweet från Jan Björklund hade inte många händer sträckts ut mot den förlorande sidan.

I det socialliberala lägret finns till och med de som fortfarande vill tvinga fram en omröstning vid landsmötet, bara för att få visa sitt missnöje och obefintliga stöd för partiledaren. Och så finns det de, som har börjat fundera på att rösta på någon helt annan, om knappt ett år. De som har börjat snegla mot Annie Lööf.

- Det är det jag hör av människor jag känner. Även om det sitter långt inne för någon som är gammal folkis att rösta på Centerpartiet. Vi har drivit så många av frågorna som Centern bara suttit ut, eller till och med varit emot från början. Kvinnlig rösträtt, hbtq-frågor, sambeskattning, första pappamånaden, säger en källa.

Bland de som ändå är säkra på att stanna kvar i partiet, drar sig många nu tillbaka till lokala engagemang.

- Jag är från ett starkt socialliberalt fäste där jag kan göra skillnad. Det är bättre än att slåss med näbbar och klor för idéer jag tror på, men som aldrig kommer få genomslag på nationell nivå, säger en källa.

I mitten av november samlas partiet på landsmöte i Västerås. Bland Birgitta Ohlssons supportrar, och de som inte sällan längtar tillbaka till Bengt Westerbergs dagar, står mycket på spel de kommande veckorna. Många håller koll på vem som väljs till vilken plats på riksdagslistorna. Men många inväntar också landsmötet, och vilken politik som beslutas om där.

De som oroligt noterat vilka i partiet som får skriva rapporter och leda arbetsgrupper, ser en rörelse högerut. En positionsförflyttning som blir allra tydligast i en mer restriktiv migrationspolitik. Den falangen oroar sig för att socialliberaler som Frida Johansson Metso, som jobbat hårt för asylrätten, tackar för sig och inte ställer upp i nästa val. Att riksdagsledamoten Mathias Sundin som stått för en öppen process i partiledarstriden och en vilja att förnya partiet, till och med att slå sig fri från Alliansen i nästa val, inte heller kommer att fortsätta.

Även om diskussionerna om legalisering av cannabisbruk, dödshjälp och gårdsförsäljning av alkohol kanske blir allra mest högljudda när ombuden samlas, är det många som något tystare avvaktar hur de stora linjerna i Liberalernas politik framöver nu dras.

Och i kölvattnet av partiledarstriden ser Centerpartiet ut att inte bara kunna sno väljare från Moderaterna i nästa val.

Annie Reuterskiöld

Källa - 2017-10-08 08:00

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+