Betalar miljoner för tomma asylboenden

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Betalar miljoner för tomma asylboenden - Tomma asylboenden runtom i landet kostar svenska skattebetalare flera miljoner kronor - varje dag.

Och kostnaderna fortsätter att öka.

Det avslöjar DN.

När flyktingströmmen var som störst förra hösten, valde kommuner runtom i landet att teckna långsiktiga avtal med privata aktörer för flyktingboenden.

Sedan regeringen täppte till gränserna och flyktingströmmarna minskade står många av dessa asylboenden tomma - men fortsätter att kosta pengar genom de ingångna avtalen.

Enligt DN:s undersökning har 77 svenska kommuner fram till och med 31 augusti i år betalat ut minst 197 miljoner kronor till bolag och organisationer för tomma platser.

Detta efter att flyktingströmmen med till exempel ensamkommande barn har sjunkit från 9 700 under oktober månad 2015, till 151 personer senaste månaden.

Enligt många av de kontrakt som kommunerna tecknat med privata aktörer, ska betalning ske även för lediga sängplatser. Och dessa kan kosta runt 1 600 kronor per dygn.


Drabbar statskassan

Men det är inte skattebetalarna i de enskilda kommunerna som fått stå för notan, som i stället skickats vidare till Migrationsverket. Resultatet blir att det varit statskassan som drabbats.

DN har träffat kommunchefen Lars Ericsson i skånska Bromölla, som tecknade ett kontrakt på flera månader för 1,5 miljoner kronor för ett boende, ett vandrarhem. Sedan dess har det stått tomt.

- Ser man det i backspegeln så var det en obehövlig handling. Vi har inte haft någon nytta som till närmelsevis svarat mot den kostnad det inneburit, säger han till tidningen.

Göteborgs kommun tillhör de som betalat mest för tomma boenden. Här har man betalat ut drygt 53 miljoner kronor i år till externa aktörer för tomma boendeplatser.

Att siffran är så hög förklaras delvis med att Göteborg är en så kallad ankomstkommun för asylsökande.

Källa - 2016-09-30 21:16

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+