Biffa upp BRÅ med bättre kompetens

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Biffa upp BRÅ med bättre kompetens - Allvarliga sexualbrott ökar med 1 000 kvinnor i årets rapport från BRÅ som presenterades i dag - 99 000 utsatta 2018. Myndigheten har svårt att förklara varför, trots regeringens frågor. Dags att byta strategi.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.


BRÅ:s trygghetsundersökning 2019 har kommit. Den självrapporterade utsattheten för brott ökar. 26,4 procent av svenskar mellan 16 och 84 år utsattes för brott mot enskild person under 2018. Det handlar om allt från hot, rån och misshandel till fickstölder, kortbedrägerier och sexualbrott. Drygt 2,1 miljoner uppger sig utsatta. 154 000 fler jämfört med i förra årets rapport. Värst utsatta är boende i Polisregion Stockholm och Syd, där Malmö ingår.

En särskilt omdebatterad fråga är kvinnors risk att utsättas för sexualbrott. Sexualbrott definieras brett och omfattar allt från kränkningar till ofredanden. Siffran har ökat. Inte i år, men över tid. Förra året menade myndigheten att det kan handla om "empowerment", att kvinnor har blivit mer benägna att berätta om kränkningar.

För att vaska fram vad som utgör grövre sexualbrott i datamängden klassar BRÅ handlingar som motsvarar brottsbalkens försök till eller fullbordat övergrepp eller våldtäkt som "allvarliga sexualbrott". I år delas de upp i två underkategorier. I den första faller händelser där någon har försökt eller tvingat till sig sex genom att hota eller skada. 1,7 procent av kvinnor mellan 16-84 år uppger att de har blivit utsatta.
I den andra faller utnyttjade i försvarslös position, kvinnan kanske varit berusad eller sovit.

När BRÅ räknar ihop siffrorna handlar det om 99 000 kvinnor under 2018. Det är 1 000 fler än 2017 och 15 000 fler än 2016.

I somras kom BRÅ med en av regeringen beställd rapport som skulle förklara ökningen. Den spekulerade i om det, vid sidan av fler anmälningar, kan bero på att möten genom dejtingappar som Tinder blir vanligare och spårar ur till våldtäkter och menade att ökningen inte bara kan förklaras av flyktingvågen.

Studien sågades för sin metod. "Rudimentära analyser", sade beteendegenetikforskaren Amir Sariaslan i en debatt med BRÅ i vår podd. Enkelt uttryckt klumpade myndigheten ihop data, i stället för att låta den vara så finmaskig som möjligt.

Det verkar finnas ett behov hos BRÅ av både statistisk kompetens och teoribildningar bortom sociologernas domän. 63 procent av alla våldsbrott begås av så lite som en procent av befolkningen, visade forskare vid Sahlgrenska akademin 2014 efter att ha granskat 2,5 miljoner individer i svenskt brottsregister. Återförbrytare som nästan uteslutande var män, som hade vissa personliga egenskaper och som brottsdebuterat tidigt.

Av BRÅ får vi gruppanalyser. De fungerar som slagträn i debatten, men inte som underlag till civilsamhälle och myndigheter i kampen mot brottsligheten.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-10-08 18:12

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+