Björklund talar ut om Birgitta fejden

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Björklund talar ut om Birgitta fejden - När Jan Björklund harklar sig för att hålla tal på Liberalernas riksmöte i Västerås i helgen, gör han det som ohotad ledare.

Den största utmanaren Birgitta Ohlsson är avhängd och överväger att lämna politiken rentav.

Då tar partiledaren bladet från munnen om "Birgitta-fejden" i höstas, Björklund förnekar att aktionen skulle vara dirigerad av honom - och ger partikollegan stöd.

- Det var alldeles för långtgående att kräva hennes avgång, säger Jan Björklund.

Han läser förresten hennes bok just nu.

Det var inte en fråga om utan när hon skulle ta över, det var så det lät. Birgitta Ohlsson var tronarvingen, Liberalernas duktiga flicka och starkast lysande stjärna.

Än i dag är personkryssen fler och populariteten i stugorna stor, Ohlsson har 111 000 följare på Twitter mot Björklunds knappa 25 000, hur stor måttstock det nu är.

Men när Liberalernas kommunala företrädare samlas med partiledningen för riksmöte på Aros Congress Center i Västerås i helgen har Birgitta Ohlsson en helt undanskymd roll.

Förra veckan konstaterade Torbjörn Nilsson i Expressen att Ohlsson aldrig blir partiledare, en hållning han inte är ensam om.

Kanske för att hennes passion för feminism och flyktingar inte smäller lika högt i en tid där det med 17 månader till val är SM i hårda nypor mot kriminaliteten som präglar partipolitiken - men Birgitta Ohlsson blev också rejält bränd i höstens interna maktstrid.

- Om jag är intresserad av ett politiskt uppdrag är jag tydlig med att säga det och det har jag inte gjort i den här frågan, det är också ett svar. Men den "14:e september-historien" fick mig att tänka till också, erkände Birgitta Ohlsson när hon släppte sin bok "Duktiga flickors revansch" tidigare i vinter.

Bråket i Liberalerna exploderade när Birgitta Ohlsson offentligt gick emot partiledaren Jan Björklund i två frågor, stopp för etablering av nya religiösa friskolor, och Björklunds utspel om att regeringen borde bjuda in SD till blocköverskridande samtal - och kulminerade när Anna Starbrink, landstingsråd och ordförande för Liberalerna i Stockholms län tillsammans med Tina Acketoft, vice ordföranden i riksdagsgruppen, krävde att hon skulle lämna partiledningen.

Ohlsson har beskrivit det hela som en välregisserad tillställning med sju timmar långa "mobbningsliknande möten" i riksdagsgruppen, och hintat att aktionen var toppstyrd.

Men inför helgens riksmöte i Västerås, svärjer sig Jan Björklund fri från inblandning i aktionen.

- Den var definitivt inte styrt av mig. Däremot fanns det kritik mot henne i hur hon agerade i några frågor, och den kritiken i sak var jag också med på. Men jag tycker att det var väldigt överdrivet. Några krävde hennes avgång, det tyckte jag var fel, säger Jan Björklund och:

- Jag tycker att hon ska vara kvar i politiken.

Han utvecklar Birgitta Ohlssons förtjänster som politiker och profilerad partikollega.

- Hon är en väldigt skicklig kommunikatör och lyckas bygga ett väldigt stark förtroende, inte minst i feministiska frågor och jämställdhetsfrågor. Många unga kvinnor ser en förebild i henne. Det förstärktes ytterligare i den bok hon har skrivit.

Han håller just i detta nu och läser "Duktiga flickors revansch", säger Jan Björklund.

Men han behöver inte leta efter sitt eget namn.

Medan Birgitta Ohlsson radar upp hyllningar och förebilder i sin debutbok, bland annat tidigare L-partiledarna Bengt Westerberg och Per Ahlmark, nämner hon inte sittande partiledare.

- Jag har aldrig haft den relationen till honom som person, svarade hon på frågan själv.

- Det har jag ingen uppfattning om, säger Björklund om att han inte är omnämnd, men betonar igen.

- Hon är en stor tillgång för vårt parti.

Kanske ännu mer nu när hon är ett försvagat hot kunde den konspiratoriske tänka.


Har inga planer på att lämna kaptensrollen

Jan Björklund som har backat Liberalerna de senaste två valen, från 7,5 procent 2010 till 5,1 i Expressens och Demoskops senaste opinionsmätning, har inga planer på att lämna kaptensrollen och hävdar att det inte heller finns en sådan diskussion inom partiet.

- Jag uppfattar ingen sån debatt i dag, sa han när frågan kom upp under ett möte med riksdagsjournalisterna i veckan.

- Det är medlemmarna som bestämmer och det kanske kommer upp på landsmötet i höst, men jag är beredd att ta ansvar för att leda partiet genom en ny valrörelse och bilda en ny regering.

Källa - 2017-03-18 05:56

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+