Björklund varnar för svartmålning

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Björklund varnar för svartmålning - Liberalernas ledare Jan Björklund varnar för att alla nu tävlar i att måla upp en mörk bild av Sverige.

- Jag tror att få av de partier som nu tävlar om att övertrumfa Sverigedemokraterna vill skörda resultat av en valrörelse som fortsätter i den tonen som den har startat, säger han i ett tal på Järvaveckan.

- Det är ett race to the bottom där det tävlas om vem som kan övertrumfa vem i att måla upp en mörk bild av Sverige och komma med det ena mer extrema förslaget efter det andra. Varken värderingar eller internationella konventioner står i vägen för ytterligare utspel om att stänga Sverige, säger Björklund.

- Det är en tävling om att gå hårdast fram, att vara skarpast i sina formuleringar, att använda mest svärta i sina filmer i sociala medier. Några vill inskränka asylrätten, andra vill skapa ett samhälle byggt på angiveri.

Björklund medger att de etablerade partierna tidigare var rädda för att prata om invandring och integration. Många var rädda för att uppfattas som främlingsfientliga.

- Och jag erkänner gärna att vi är många som har ansvar för det, även mitt eget parti. Men nu har pendeln svängt totalt. Om man förr endast talade om att allt var guld och gröna skogar så talar man nu bara om problem, säger Björklund.

Samtidigt riktar han särskilt udden mot Socialdemokraterna.

- Vad hände med förnuftet? Vad hände med anständigheten? För några år sedan sa Stefan Löfvén att Sverige håller på att gå sönder. Jag tror han har fel. Det är inte Sverige som håller på att gå sönder, det är Socialdemokraterna.

Björklund efterlyser en mer nyanserad samhällsdebatt som inte bara handlar om hårda tag och som inte bara handlar om migration. Hotet mot den liberala samhällsmodellen kommer från tre håll, enligt Björklund: från högerextremismen, vänsterextremismen och från islamismen.

- Jag vill höja varningens finger; för om de extrema krafterna tillåts dominera så kommer Sverige att glida isär. Och det hotar den liberala samhällsmodell som ger oss frihet, säger han.

- Höstens val handlar inte om skattesatser, eller om att skruva i statliga system, eller vem som kan säga fler poliser flest gånger. Den handlar om något mycket större. Valet handlar om vilka värderingar som ska hålla ihop det Sverige som våra barn ska leva i. Och jag kan inte komma på något som skulle vara viktigare än det, säger Jan Björklund.

Järvaveckan anordnas på Spånga IP i Stockholmsstadsdelen Tensta. Festivalen är öppen mellan klockan 15. 30 och 20. 00 den 9-17 juni.

Varje dag står ett politiskt parti för huvudtalet.

Lördag 9 Juni, Feministiskt initiativ

Söndag 10 Juni, Liberalerna

Måndag 11 Juni, Centerpartiet

Tisdag 12 Juni, Kristdemokraterna

Onsdag 13 Juni, Miljöpartiet

Torsdag 14 Juni, Moderaterna

Fredag 15 Juni, Sverigedemokraterna

Lördag 16 Juni, Vänsterpartiet

Söndag 17 Juni, Socialdemokraterna

Källa: Järvaveckan. se

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-06-10 19:25

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+