Brottarklubben en extra familj för ensamkommande

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Brottarklubben en extra familj för ensamkommande - Det var i våras som klubben på allvar började arbeta för att komma i kontakt med och sträcka ut en hand till ensamkommande flyktingungdomar som bor på boenden runt om i Lomma kommun.

- Det var en idé som jag hade haft länge och på föreningsrådsmöten i kommunen hade vi vid flera tillfällen pratat om hur vi inom idrotten skulle kunna hjälpa ensamkommande in i samhället, säger Hellen Boström, ordförande i BK Envig.

För att väcka intresse och få ungdomarna att komma till brottarträningen satte hon sig på cykeln och körde runt till de tre HVB-hem som då låg i centrala Lomma.

- Jag fick helt enkelt söka upp de här ungdomarna själv, säger Hellen Boström.

Efter flera försök fick hon till slut napp och flera killar följde med.

Sedan dess har brottningen blivit en succé. När tidningen besöker träningslokalen är ett tiotal killar med och kastar omkull varandra på den gula och röda mattan.

- När jag tänker mycket och blir ledsen så är det bra med träningen, säger Ali Reza, 16 år.

Innan han kom till Sverige tränade han mycket boxning och kickboxning, men det har han slutat med nu.

- Jag vill läsa vidare och det är inte bra för huvudet med boxning. Brottning är bra för både kroppen och hjärnan.

Yosef Ahmatzai har brottats hos BK Envig i fyra månader. Han är 22 år och har bott i Sverige i fem år. Han är den enda av killarna som har hunnit få permanent uppehållstillstånd i landet.

Numera åker han till Lomma minst tre gånger i veckan.

- Det var mina kompisar som berättade om det här stället. Jag bor egentligen i Helsingborg och har besökt flera andra brottarklubbar, men ingen av dem var som den här.

- Här känner jag mig aldrig utanför och kan vara den jag är. Klubben har blivit som min familj, säger Yosef Ahmatzai.

Nyckeln till succén har delvis berott på Hellen Boströms stora engagemang och resten av klubbens välkomnande inställning. Den har också berott på att klubben velat satsa på fristil, en sorts brottning som är mycket ovanlig bland manliga brottare i Sverige.

- Fristilen är däremot vanlig i Afghanistan och det här är den enda klubben där vi får träna den stilen. Här lyssnar de på oss och har skapat en väldigt speciell gemenskap, säger Yosef Ahmatzai.

Flera av killarna som är med och brottas har dessutom visat sig vara stora talanger. Många har redan varit ute och tävlat.

- Landslaget har till och med fått upp ögonen för ett par stycken. Men killarna får inte träna med dem förrän de har fått sina uppehållstillstånd, säger Hellen Boström.

- Men viktigast av allt är nog att det här är ett glatt ställe där killarna är precis som alla andra. Alla tränar tillsammans, tjejer och killar och olika åldrar. Särskilt för dem som inte har en egen familj har det här blivit en väldigt speciell plats.

Källa - 2016-10-15 15:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+