C vill sänka sjukersättning för flyktingar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

C vill sänka sjukersättning för flyktingar - I den skuggbudget som presenteras på onsdag vill Centerpartiet sänka sjukersättningen för flyktingar i Sverige. Förslaget beräknas leda till besparingar på 1,4 miljarder kronor, skriver SVT.

I dag uppgår full sjukersättning till knappt 9 000 kronor i månaden, men för att få hela garantibeloppet måste en person ha 40 års försäkringstid. Flyktingar får genom ett undantag tillgodoräkna sig den tid de arbetat i sina hemländer, men det undantaget vill Centerpartiet ta bort.

- Grunden i den svenska välfärden är att vi har ett antal gemensamma försäkringar som man kvalificerar sig in i genom att leva och arbeta i Sverige. Vi tycker att reglerna ska vara lika för alla, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Den som får sin sjukersättning minskad ska enligt Centerpartiets förslag istället få försörjningsstöd från sin hemkommun och kommunerna ska tillföras 200 miljoner kronor i ökat statsstöd.

Ett annat förslag i skuggbudgeten är en successiv avskrivning av studieskulder för personer som efter sin studietid väljer att bosätta sig i glesbygden. Tanken är att den som flyttar till en glesbygdskommun ska få tio procent av sin studieskuld avskriven varje år.

- Vi ser att vissa landsbygdskommuner har svårt att locka till sig utbildad personal. Samtidigt vet vi att det många som hyser en dröm om att bo lite mer lantligt. Då tror vi att det här skulle kunna bli ett incitament för att faktiskt ta steget, säger Emil Källström till Aftonbladet.

Källa - 2017-04-22 08:01

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+