Cameron skyllde på invandringsoro

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Cameron skyllde på invandringsoro - Det var troligen den avgående David Camerons sista EU-toppmöte och det första efter britternas folkomröstning. Cameron redogjorde inför de andra 27 EU-ledarna varför britterna röstade för att lämna EU.

Han pekade ut arbetskraftsinvandringen från övriga EU som den viktigaste orsaken, en fråga som dominerade debatten i slutet av folkomröstningskampanjen.

- Människor var oroliga för den fria rörligheten och invandring, kopplat till vårt självbestämmande, sade Cameron på en pressträff strax före midnatt.

- Vi behöver fundera på detta, och EU behöver fundera på detta. Och det kommer att bli en av de största uppgifterna för näste premiärminister.

Håller inte med

David Cameron medgav dock att det är komplicerat, eftersom det inte enbart är varor, kapital och tjänster som får röra sig fritt på EU:s inre marknad, utan också människor.

Enligt The Financial Times ska Cameron ha sagt på toppmötet att Storbritannien inte kan acceptera ett stort antal EU-invandrare, även om det innebär att landet förlorar tillgången till EU:s inre marknad. Något som Frankrikes François Hollande också tog upp på sin pressträff efter toppmötet. Enligt hans ståndpunkt måste britterna acceptera den fria rörligheten, om de ska få tillgång till EU:s inre marknad.

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker inte att Cameron har rätt när det gäller kritiken mot EU. Han pekar på att alla vet att den fria rörligheten ingår i EU-medlemskapet.

- Det är en styrka att människor kan arbeta i andra länder under vissa premisser, säger Löfven.

Han pekar också på att Cameron inför folkomröstningen förhandlade fram möjligheter att begränsa EU-invandrares sociala rättigheter.

- Cameron var nöjd med det i tron att han skulle rädda medlemskapet, säger Löfven.

Han påminner också om att Storbritannien stått utanför EU:s samarbete när det gäller att lösa flyktingkrisen.

Inga alternativ

Enligt Löfven uppgav Cameron på toppmötet också att utträdessidan i folkomröstningen aldrig behövde redovisa vilka alternativ som finns till EU-medlemskapet, eftersom invandringen och rädslan för välfärden dominerade.

- Lämna-sidan står nu utan alternativ och det är beklagligt, säger statsministern.

Cameron uppgav att han vill att Storbritannien behåller ett nära samarbete med EU om ekonomi, handel och säkerhet. Hur det samarbetet ska se ut får dock nästa brittiska regering ta ställning till.

Men Cameron ska påbörja arbetet med att tydliggöra alternativen. Beslutet om att lämna in den formella ansökan om utträde ur EU ska hans efterträdare få ta.

Enligt Löfven underströk Cameron också att Storbritannien kommer att vara fullvärdig medlem tills dess att man lämnar, vilket innebär att man betalar avgifter och att man har sina skyldigheter.

Källa - 2016-06-29 02:08

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+