Carl Bildt om Storbritannien Är i ruiner

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Carl Bildt om Storbritannien Är i ruiner - VISBY. Europa är skakat efter britternas beslut att lämna EU.

Samtidigt råder totalt politiskt kaos i Storbritannien.

- Hela det inrikespolitiska landskapet är i ruiner. Jag är starkt bekymrad, säger förre utrikesminister Carl Bildt (M).

Sedan britterna röstade för att lämna EU - Brexit - rådet oro på många håll i Europa. I efterdyningarna av valet rådet politiskt kaos i Storbritannien. Premiärminister David Cameron meddelade omgående att han skulle avgå och Jeremy Corbyn, som leder oppositionspartiet Labour, är under starkt tryck att lämna sin post.

Ledaren för Brexit-kampanjen, Boris Johnson, har samtidigt sagt att han inte kommer att kandidera till att bli premiärminister.

I dag meddelade dessutom Nigel Farage, ledare för högerpuplistiska UKIP som kampanjade hårt för ett Brexit, att han lämnar sin post.

"Är i ruiner"

Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt (M), som under hela sin politiska karriär luft fram vikten av europeiskt samarbete, ser nu med oro på det som händer i Storbritannien när Aftonbladet träffar honom under Almedalsveckan i Visby.

- Hela det inrikespolitiska landskapet är i ruiner. Till att börja med ska de reparera respektive parti. Både det konservativa partiet och Labour är sönderrivna. Ur detta ska det dessutom komma en väg framåt för Storbritannien. Det finns anledning att vara bekymrad för dem, precis som det finns anledning att vara bekymrad för EU.

Bildt är djupt kritisk mot de ledare för "Brexit-kampanjen" som nu lämnar sina poster.

- Det är anmärkningsvärt, man får ju ta ansvar för sina handlingar i politiken. Men det verkar de fly från. Men det finns några som vill, Michael Gove ställer ju upp som premiärminister. Jag hoppas att han inte blir det.

I sitt tal i Almedalen i går anklagade Jan Björklund (L) flera brittiska politiker, bland dem David Cameron, för att under en lång tid bara ha talat illa om EU. Bildt håller med honom.

- De har hela tiden sagt att de är skeptiska till Europa på alla möjliga sätt och har ägnat sig åt att kritisera EU. Det kan man göra i någon utsträckning, precis som man kan kritisera riksdagen och regeringen i Sverige. Men det har kommit att uppfattas som om man är emot allting och då gick det inte att vända på kort stund. Vi har anledning att lära oss av detta.

"Kylan är kall"

Bildt säger att han är "starkt bekymrad" över unionens framtid.

- Jag är både bekymrad för Storbritannien som kommer att upptäcka att utanförskapet är mycket besvärligt. Kylan är kall, även om de så klart inte kommer gå under. Sedan är jag bekymrad över den europeiska sammanhållningen.

Är du rädd för att det här kan bli ännu värre?

-Paradoxalt nog kan det få motsatt effekt. Om man ser på alla de problem som Storbritannien skapar så är det väl möjligen så att ingen frivilligt vill hamna i samma situation.

-Europa måste koncentrera sig på att göra saker. Man måste få till stånd de stora frihandelsavtalen, den digitala inre marknaden måste utvecklas och man måste hantera flyktingfrågan och få ett gemensamt asylsystem. Det är rätt stora uppgifter och ingen klarar av det själv. Antingen klarar man av det genom Europa eller så misslyckas vi.

Källa - 2016-07-04 13:54

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+