Corona inte på agendan i Löfvens säkerhetsråd

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Corona inte på agendan i Löfvens säkerhetsråd - Vid fyra tillfällen efter coronautbrottet har regeringens tyngsta ministrar haft möten i det säkerhetspolitiska rådet under statsministerns ledning. Virusspridningen har inte stått på dagordningen. Förklaringen som ges är att "frågan berör hela regeringen".

Som nytillträdd statsminister valde Stefan Löfven (S) att ändra den ordning som etablerades efter tsunamikatastrofen 2004. Erfarenheten den gången var att den dåvarande regeringen inte insåg situationens allvar. Konsekvensen blev att hjälpinsatserna fördröjdes.

För att undvika en upprepning, och säkra snabba besluts- och informationsvägar, inrättades ett särskilt kansli för krishantering i statsrådsberedningen, direkt under statsministern.

I samband med regeringsskiftet 2014 rev Stefan Löfven upp det beslutet och flyttade kriskansliet till justitiedepartementet. Ansvaret för det civila försvaret gick samma väg från försvarsdepartementet.

- Eftersom inrikesministern är ansvarig för frågor som rör samhällets krisberedskap är det mest naturligt att samma statsråd även ansvarar för samordningen av krishanteringsarbetet när flera departement är berörda, säger Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander till SvD.

Men, vid sidan av omorganisationen, tog Stefan Löfven i ett tidigt skede av sin regeringstid även två andra initiativ:

• I den nationella säkerhetsstrategin redovisade regeringen en rad hot som kan drabba samhälle och befolkning. En punkt är risken för virusspridning med en "gränsöverskridande dimension":

"Utbrott av smittsamma sjukdomar i Sverige - inklusive influensaepidemier - kommer att leda till ökad belastning på hälso- och sjukvården".

• I det säkerhetspolitiska rådet samlades regeringens tyngsta ministrar under statsministerns ledning. Syftet är, enligt regeringens egen beskrivning, att "samordnat möta omedelbara och långsiktiga hot och utmaningar". Innan säkerhetsstrategin fastställdes diskuterades den i rådet.

Under 2020 har det säkerhetspoliska rådet haft fyra möten enligt det material - kallelser med dagordning och deltagarförteckningar - som lämnats ut på SvD:s begäran.

Stefan Löfven har varit med vid samtliga tillfällen, likaså försvarsminister Peter Hultqvist (S). Utrikesminister Ann Linde (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) har närvarat tre gånger vardera. Andra statsråd har deltagit vid enstaka tillfällen, liksom en rad statssekreterare och tjänstemän i Regeringskansliet och vid andra myndigheter.

Vid mötena har flera olika ämnen tagits upp:

• 9 januari 2020. Ämne på agendan: Situationen i Persiska viken, i det upptrappade läget mellan USA och Iran. (Smittspridningen i kinesiska Wuhan har då varit känd sedan i slutet av december 2019. Världshälsoorganisationen WHO har identifierat viruset som ett coronavirus. )

• 30 januari 2020. Ämne på agendan: Bolag med statligt ägande, exempelvis Telia med anledning av den diskussion som pågår om statens ägande i bolaget, kopplat till säkerhetsaspekter. (WHO klassar vid denna tidpunkt coronautbrottet som ett internationellt hälsonödläge. Dödsfall i Kina: 9. )

• 13 februari 2020. Ämne på agendan: NCT helårsbedömning (13 februari), Nationellt centrum för terrorhotbedömning redogör för terrorhotnivån i Sverige. (WHO har då gett virussjukdomen ett namn: covid-19. Smittan börjar få fäste i Europa. )

• 5 mars 2020. Ämne på agendan: Utvecklingen i Turkiet/Syrien, säkerhetssituationen och den pågående flyktingkrisen. (Coronasmittan har vid denna tidpunkt nått Sverige, med ett 100 tal kända fall, UD avråder från resor till norra Italien. )

Inte vid något tillfälle under året har coronautbrottet stått på det säkerhetspolitiska rådets dagordning.

Enligt Stefan Löfvens pressekreterare är orsaken till att saken inte tagits upp i rådet att "Regeringskansliets krishanteringsorganisation har aktiverats fullt ut och coronafrågan hanterats i den strukturen".

- Frågan berör hela regeringen inte bara de statsråd som medverkar i säkerhetspolitiska rådet, säger Gösta Brunnander.

I samband med it-skandalen 2017 kritiserades statsministern för att outsourcingen av hemlig information från Transportstyrelsen inte diskuterades i rådet.

- Den borde ha varit en given fråga att ta upp, förklarade Hans Wallmark (M) då.

Källa - 2020-03-13 21:06

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+