Danmark har något att lära av Sverige.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Danmark har något att lära av Sverige. - I Danmark tycker de flesta att det är obegripligt och komiskt att vissa svenska partier inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna, men man kan ju fråga sig vad Danmark har uppnått genom att släppa fram Dansk Folkeparti och deras "utlänningspolitik".

Förr var kriterierna för integration att utlänningar i Danmark hade arbete och talade danska. Idag diskuteras att kvinnor ska tvingas ta män i hand, att burkor ska totalförbjudas och att sjuksköterskor med sjal inte ska få arbeta i den offentliga vården.

Många får inte heller kalla sig danskar, även om inte ens landets politiker själva kan förklara vad danskhet är.

I Sverige kan man bli svensk medborgare efter fem år i landet, få rösta i riksdagsval och delta i Sveriges starka demokrati. Den processen kan ta över 25 år i Danmark, eftersom systemet saknar förtroende för vissa människor, trots att de är födda och uppvuxna i landet. Det språktest man måste klara handlar bland annat om Danmarks historia. Inte ens många urdanskar har klarat av att svara rätt på det när de fått prova.

De senaste uppseendeväckande händelserna gäller den så kallade ghettopakken och handlar om att fastigheter i vissa områden ska rivas för att förhindra att parallellsamhällen uppstår. Men ingen säger vart familjerna som bor där ska ta vägen när deras bostäder rivs. Och hur kan någon tro att deras förtroende och ansvar för samhället ökar, när det är samhället som gör dem hemlösa?

Den nya danska budgeten rymmer ett paradigmskifte. Flyktingar ska i fortsättningen inte få arbeta eller gå i skolan eftersom de inte ska integreras i Danmark, utan åka tillbaka "hem" så snart det går. Till dess ska danskarna försörja dem.

Hur rimmar detta med att hindra människor från att delta i samhällslivet eller lära sig att bli danskar med att säga sig vilja öka integrationen i landet, och förhindra parallellsamhällen och kriminalitet?

Den danska regeringen vill nu att de som dömts för brott och inte kan utvisas för att deras hemländer vägrar ta emot dem, ska placeras på en obebodd ö, Lindholm, utan kontakt med resten av Danmark.

Nej till kvotflyktingar, internationella överenskommelser och konventioner, brott mot mänskliga rättigheter och ökad rättsosäkerhet - det är ytterligare något av det som har hänt efter att Dansk Folkeparti fått makt i dansk politik. Glidande har vänsterpartierna och Socialdemokraterna närmat sig denna politik i hopp om att vinna tillbaka väljare de förlorat.

Utifrån utvecklingen i Danmark är det bara att hoppas att politiker i Sverige står fast mot Sverigedemokraterna. Om man så bara böjer sig en enda gång, får det konsekvenser.

Sverige behöver fortsätta vara det land Sverige är idag: ett land som respekteras av hela världen och sätter dagordningen när det gäller mänskliga rättigheter. Danmark pekar finger och talar om politiskt kaos, men det är tvärtom. Sverige strålar över Öresundsbron med humanistisk människosyn och stark demokrati. Där har Danmark något att lära.

Översättning: Karen Söderberg

Källa - 2018-12-14 04:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+