Danmark kan provocera ännu mera.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Danmark kan provocera ännu mera. - Ett tag såg det ut som om den danska valrörelse alla visste var nära förestående för en gångs skull inte skulle komma att kretsa kring det eviga trätoämnet udlændingepolitikken.

Annars har dansk politik i decennier framstått som en tävling om vilket parti som är hårdast i invandringsfrågor. Dansk folkeparti har varit svårslaget i denna danska politiska paradgren, men varken det högerliberala regeringspartiet Venstre eller Socialdemokraterna vill numera vara sämre. I alla fall inte mycket.

Fast möjligheterna att strama åt politiken ytterligare framstår vid det här laget som små. Danmark har i stort sett stängt gränsen för asylsökande och kastat bort nyckeln. Inte ens FN:s kvotflyktingar är välkomna. Vad återstår att bråka om?

Då kliver en advokat vid namn Rasmus Paludan in på scenen.

Provokationen har sin särskilda plats i dansk samhällsdebatt. Paludan har tagit provocerandet till en ny, farlig nivå. Han har fått braskande rubriker genom att anordna möten i invandrartäta områden där han bränt Koranen och orsakat våldsamma upplopp, så våldsamma att polisen vid flera tillfällen av säkerhetsskäl stoppat hans framträdanden.

Paludan nöjer sig inte med att säga nej till invandring. Han vill att de som redan släppts in ska kastas ut. I alla fall om de är troende muslimer. Islam ska helst förbjudas. Plötsligt framstår udlændingepolitikken hos Dansk folkeparti som lite mindre illiberal.

Paludans parti heter Stram kurs och dess linje är just stenhård och spikrak. Det finns inget behov av att läsa mellan raderna. Kärnan i budskapet låter sig sammanfattas i tre ord: Danmark åt danskarna.

För att få ställa upp med ett parti i valet till folketinget krävs endast 20 000 namnunderskrifter. Spärren ligger vid 2 procent, jämfört med 4 procent till den svenska riksdagen. Danska medier har som princip att alla partier som ställer upp också får vara med i debatterna.

Det är med andra ord relativt lätt för nya partier - och för extremister som Paludan - att få genomslag.

Rasmus Paludan kan mycket väl komma in i folketinget. Med drygt två veckor kvar till valet den 5 juni ger de flesta opinionsmätningar Stram kurs strax över 2 procent.

"Stuerene, det bliver I aldrig!", sade danska Socialdemokraternas dåvarande ordförande Poul Nyrup Rasmussen till Dansk folkeparti 1999. Fel fick han - intill Rasmus Paludan och Stram kurs framstår DF som nästan rumsrent.

Länge framstod Dansk folkeparti som en ytterlighet. Men gradvis har de andra danska partierna anpassat sig till den främlingsfientliga agendan. Vissa menar rentav att samarbete skulle göra högerpopulisterna mindre extrema.

Men det är inte lösningen, inte där, inte här, ingenstans. Istället normaliseras det extrema. Och när de som en gång var extrema väl släpps in i stugvärmen står förr eller senare någon ännu extremare utanför och kräver att få vara med.

Källa - 2019-05-20 04:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+