De flyr över gränsen till Kanada

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

De flyr över gränsen till Kanada - Hundratals människor har korsat gränsen till Kanada illegalt sedan Donald Trump blev president, en del i rädsla över att de i USA ska bli deporterade till sina hemländer.

De hoppas i stället att Kanada ska bevilja dem asyl.

Kanada är "bekymrat" och kommer att hantera det ökade antalet, men gränsen kommer inte att täppas till eftersom antalet människor inte är anmärkningsvärt högt.

Över 400 000 människor passerar legalt gränsen varje dag och det sker också en miljardhandel, så gränsen måste vara både "effektiv och snabb", samtidigt som den är "stark och säker", säger landets säkerhetsminister Ralph Goodale.

Han höll under lördagen en presskonferens i staden Emerson nära gränsen mot den amerikanska delstaten North Dakota. Enligt polisen har 183 personer i minusgrader gått över gränsen där sedan årsskiftet, och antalet har ökat under de senaste veckorna.

- Ökningen började i februari och vi följer den mycket, mycket noga, säger Goodale.

Många av människorna kommer från Afrika och Mellanöstern.

De kan inte ta sig in i landet på laglig väg eftersom det finns ett avtal mellan grannländerna som säger att personer som tar sig till USA först måste söka asyl där.

Enligt kanadensisk polis har många av dem redan från start haft Kanada som mål och fått information i sina hemländer hur de ska göra.

- De flesta av dem flyr inte från Trump, de flyr från sina hemländer, säger Camille Habel vid den federala polisen till nyhetsbyrån AFP.

Ett gott samarbete med USA är nu viktigt för att kunna analysera ökningen och vad som ligger bakom, enligt Ralph Goodale.

- Vi måste se till att vi alla har samma data och information, säger han och tillägger att USA har indikerat att landet är lika intresserat av detta och att länderna ska samarbeta.

Från nyårsdagen fram till den 21 februari sökte omkring 4 000 om asyl i Kanada, jämfört med 2 500 under samma period förra året. Det gäller både människor som gått över gränsen och som sökt asyl vid bemannade gränsövergångar.

Källa - 2017-03-05 05:16

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+