Den ultimata spelguiden till politiken

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Den ultimata spelguiden till politiken - Den här scenen kommer svenska folket att få bevittna åtskilliga gånger fram till valet i september 2018:

Stefan Löfven (spänner blicken i motståndaren): "Är du beredd att bli beroende av Sverigedemokraterna eller inte?"

Anna Kinberg Batra (stirrar tillbaka): "Är du?"

Så lät det i SVT:s partiledardebatt i söndags. Så kan det låta när partiledarna åter drabbar samman i riksdagen på onsdagen.

Är spelet om "vem som tar vem" tjatigt? En aning.

Svårt att förstå vad de menar? Definitivt.

Meningslöst tjafs? Tyvärr inte.

Spelet handlar nämligen inte bara om vad partierna vill göra om två år. Det säger också en hel del om var de står just nu.

Jokern i spelet är Jimmie Åkesson. Alla fruktar att SD går fram i nästa val från 12,9 till kanske 18-20 procent. Mycket av spelet går ut på att utestänga Åkesson från inflytande. Men fler än han riskerar i slutändan att förlora.

Här är den ultimata spelguiden till politiken: Vad är det politikerna vill säga - och vad är det de försöker dölja?

Scenario 1: De fyra allianspartierna blir i valet 2018 större än de tre rödgröna partierna.

Blir det så kommer Anna Kinberg Batra att bli statsminister i spetsen för en alliansregering. Hon såväl som Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Jan Björklund har varit tydliga med att detta är deras huvudmål.

Stefan Löfven säger visserligen att han ändå inte tänker avgå på valnatten (som Fredrik Reinfeldt gjorde 2014). Men han lär tvingas att lämna ifrån sig makten, eftersom SD i valet mellan en borgerlig regering och en S-ledd kommer att välja det första.

Det betyder att Kinberg Batra styr Sverige med passivt stöd av SD (precis som Reinfeldt gjorde 2010-2014 och Löfven gör idag). För att vara säker på att inte Jimmie Åkesson sätter käppar i hjulet måste Kinberg Batra köra över Annie Lööf och driva igenom Moderaternas strama flyktingpolitik.

Scenario 2: De tre rödgröna partierna blir större än alliansen.

Det här är läget i riksdagen i dag. Men vad som händer om det blir så här även 2018 vet ingen. Det beror på två saker:

Dels att Stefan Löfven egentligen hellre samarbetar med mittenpartierna än med Vänsterpartiet, vilket han naturligtvis inte kan medge öppet så länge han är beroende av Jonas Sjöstedts stöd.

Dels att Jan Björklund öppnat för blocköverskridande samarbete.

Löfven kallar sin rödgröna regering för "Samarbetsregering". Han är stolt över de tvärpolitiska uppgörelser som ingåtts de senaste två åren om försvar, energi och flyktingpolitik. Övertygad om att de är bra för Sverige.

Drömmen för Löfven vore att spräcka Alliansen och få med sig Liberalerna och Centern i en regering.

Därför blev han förtjust över Jan Björklunds utspel i förra veckan: Om de rödgröna blir större än Alliansen bör Sverige få en regering bestående av de borgerliga partierna plus Socialdemokraterna.

Utspelet utlöste panik i Moderaterna. Här blottade ju Björklund en spricka där Löfven kan slå in en kil. Leder inte Anna Kinberg Batra en enig allians?

För Moderaterna är det otänkbart att underordna sig Socialdemokraterna i en gemensam regering. Och i Stefan Löfvens vision av en blocköverskridande ministär ingår inte Kinberg Batra. Däremot vill han ha med sig Miljöpartiet.

Varför gjorde Jan Björklund sitt utspel?

Syftet var inte bara att utestänga SD från makt, utan även Vänsterpartiet. I Björklunds retorik är "rasister" och "kommunister" ungefär lika illa. Och Jonas Sjöstedts inflytande i dag förödande för landet.

Anna Kinberg Batra har försäkrat att hon inte tänker samarbeta med SD. En del liberaler litar inte på beskedet. Tunga moderater har ju talat öppet om att de vill bjuda in Jimmie Åkesson i värmen. Men Jan Björklund är inte intresserad av att sätta sig i en M-ledd regering som är beroende av aktivt stöd från SD.

Han pressas dessutom av partikamrater som tycker att Liberalerna glidit lite väl långt åt höger och hamnat i Moderaternas skugga. Skärmytslingen som Björklund nyligen utkämpade med Birgitta Ohlsson handlade om detta.

Av Alliansens småpartier är det bara KD som sagt att man ville se Anna Kinberg Batra som statsminister även om de borgerliga blir mindre än de rödgröna.

Så vad händer om vi får ett sådant valresultat 2018? Ingen vet.

Men om Stefan Löfven och Jan Björklund får till en blocköverskridande regering så riskerar många att förlora.

Jimmie Åkesson, så klart. Jonas Sjöstedt. Och sannolikt även Ebba Busch Thor och Anna Kinberg Batra.

Källa - 2016-10-11 21:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+